Ha traspassat la Costa Brava els límits de càrrega per culpa del turisme?

La CUP insta el Parlament a estudiar si cal canviar les polítiques d'ordenació del territori

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous un punt d'una una moció de la CUP que insta el Govern a avaluar si la Costa Brava ha traspassat els límits de "capacitat de càrrega del territori" com a conseqüència del turisme i, en cas de concórrer, canviar "radicalment" i "immediatament" les polítiques d'ordenació del territori i l'urbanisme. La iniciativa parlamentària ha rebut el suport de Cs, JxCat, ERC, CatECP, la CUP, el vot contrari del PP i les abstencions del PSC. D'altra banda, tots els grups de la cambra excepte el PP han apostat per "garantir la dignitat dels llocs de treball del sector turístic, impedint l'existència de treballadors fora del conveni del sector" i que les empreses públiques s'assegurin que els seus treballadors estiguin inscrits al conveni de l'activitat que desenvolupen.
El text que s'ha aprovat també contempla un punt que aposta per realitzar "en el termini de sis mesos" una auditoria pública de les estacions d'esquí rescatades per la Generalitat, des de l'adquisició pública fins a l'actualitat, "amb especial èmfasi en els diferents processos de compravenda en els que s'han vist implicades, tot establint els mecanismes més adients per a la depuració de responsabilitats". Aquest punt ha estat aprovat per tots els grups excepte el PP i les abstencions del PSC.

D'altra banda, entre els punts que el Parlament ha rebutjat hi ha la voluntat d'instar el Govern a establir una moratòria sobre noves construccions destinades a l'allotjament turístic, l'anul·lació de la qualificació de municipi turístic, la supressió immediata de l'Agència Catalana de Turisme i retorn de les funcions a la Direcció General de Turisme o la no execució de la compra de 110 MEUR que al Generalitat té prevista sobre 150 hectàrees de terreny del CRT Vilaseca/Salou.