Girona redueix a la meitat en quatre anys els gasos d'efecte hivernacle d'edificis i equipaments municipals

L'Ajuntament substituirà aixetes i comptadors que malgastin aigua o energia

L'Ajuntament de Girona ha reduït a la meitat en quatre anys els gasos d'efecte hivernacle que emeten edificis i equipaments municipals. En concret, segons recull el darrer informe fet públic pel consistori (i que fa referència al 2017) aquest descens ha estat del 55%.
Sobretot, de CO2. L'estudi també conclou, però, que encara queden deures per fer a l'hora de ser més eficients i reduir l'import de la factura, que l'any passat –comptant energia i aigua- va pujar a 3,82 milions d'euros (MEUR). En concret, l'informe demana "corregir" usos inadequats dels equipaments o funcionaments "anòmals" dels equips.
 
Per això, l'alcaldessa Marta Madrenas ha dit que ja s'està fent un inventari "de bisturí" tant de les aixetes com dels comptadors que hi ha en escoles, oficines, pavellons i piscines per substituir aquells elements que malgastin aigua o energia.
 
L'informe que ha fet públic l'Ajuntament de Girona, i que recull dades del 2017, l'ha redactat la consultoria Inergy. El document es divideix en dos blocs. Per una banda, s'hi analitza la despesa energètica (llum i gas) dels diferents edificis i equipaments municipals. I per l'altra, el consum d'aigua.

Pel què fa a energia, l'informe recull que l'any passat tots aquests serveis van consumir 29.307.811 quilowatts hora (kWh). És un 3,8% més que al 2016, mantenint la tendència a l'alça dels darrers anys. En paral·lel, també s'ha incrementat la factura. En concret un 6,8%, arribant als 3.658.320 euros. Tot i que això també és conseqüència de l'increment dels preus de l'energia i els combustibles (com el gasoil i la biomassa).

Per contra, però, tot i l'augment del consum, l'Ajuntament ha aconseguit reduir significativament les emissions de gasos d'efecte hivernacle (en especial, de CO2). L'any passat, els edificis i equipaments municipals van llançar a l'atmosfera 1.647 tones de diòxid de carboni. Són un 22% menys que al 2016 i, si es mira l'històric dels darrers quatre anys, aquesta reducció arriba fins al 55%.

El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, explica que el descens en l'emissió de gasos d'efecte hivernacle es deu, per una banda, "a una gestió molt més acurada" i, per l'altra, a l'impuls de les energies sostenibles.

Precisament, aquest dilluns l'Ajuntament de Girona ha engegat la quarta caldera de biomassa de la ciutat. Es troba a l'escola Carme Auguet del Pont Major, i se suma a les que ja hi ha als CEIP de Vila-roja i Santa Eugènia, i al pavelló de Montfalgars.

Accions "de bisturí"

L'informe sobre despesa energètica a l'Ajuntament de Girona també alerta, però, que encara queden deures per fer. De fet, recull que hi ha trenta edificis i equipaments que concentren fins al 71% del consum municipal de llum i gas, i que cal aprofundir en "el seu control i gestió energètica".

El llistat l'encapçalen les piscines de Can Gibert del Pla i de Palau (elles dues sumen el 17% del total), seguit de totes les escoles (28%), els pavellons (17%) i les diferents oficines (19%). L'informe exposa, directament, que s'han identificat "usos inadequats d'equipaments o funcionaments anòmals d'equips que convé corregir per estabilitzar el consum i la despesa".

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, explica que el consistori ja està fent un inventari "al detall" d'aquells aparells (aixetes i comptadors) que malgasten. Per exemple, Madrenas diu que hi ha escoles i pavellons on les aixetes encara no tenen regulador. Això fa que perdin aigua (perquè queden obertes) i que, a més, si aquella que raja és calenta, també gastin gas.

Per això, Madrenas, diu que un cop es conegui el llistat d'aquelles instal·lacions que han quedat obsoletes, el consistori farà accions "de bisturí" per anar corregint aquestes anomalies i, de retruc, estalviar consums i despesa.

10.000 euros d'estalvi

L'any passat, la factura de llum i gas dels diferents edificis i equipaments municipals de Girona va pujar a 3.658.320 euros. I la d'aigua, a 169.497. L'estudi també recull que durant el 2017 l'Ajuntament va estalviar-se 10.074 euros gràcies a ajustar la potència contractada a les necessitats de determinats serveis o a donar-ne de baixa altres que ja no servien (però que, tot i això, continuaven pagant el terme fix de la factura).

Ara bé, aquí l'informe també recull que encara hi ha camí a recórrer. De fet, l'auditoria estima que el consistori es podria estalviar fins a 82.073 euros tan sols ajustant la potència contractada a les necessitats dels diferents serveis i equipaments (sense dur-hi a terme cap inversió). O que també podria donar-ne de baixa d'altres "que no tenen cap previsió de ser utilitzats a curt termini" i evitar pagar 4.852 euros pel terme fix.
 
Per últim, l'informe recull que l'any passat el consum d'aigua dels edificis, serveis i boques de reg propietat de l'Ajuntament de Girona va ser de 321.822 metres cúbics. És un 27,2% més que al 2016, però aquí l'equip de govern matisa que aquest increment és irreal (perquè s'han regularitzat consums que abans no figuraven a l'estadística).