El fiscal anticorrupció Grinda posa ''al punt de mira'' els que ''manaven'' en el 'cas 3%'

De moment no veu cap càrrec públic que fes irregularitats en el cas Agissa

El fiscal anticorrupció José Grinda ha assegurat aquest divendres que en la investigació del 'cas 3%' de suposat finançament irregular de CDC els investigadors volen "posar al punt de mira" i distingir entre els encarregats de manar i els que obeïen. Segons ell, l'estructura piramidal per aconseguir diners d'empreses adjudicatàries havia de tenir un "vèrtex" que, de moment, només apunta contra l'exconseller de Justícia Germà Gordó, tot i que podria estar format per més d'una persona. Respecte el cas de l'empresa mixta d'aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Agissa, ha dit que de moment no veu implicació de cap càrrec públic, inclòs l'exalcalde de Girona i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
En una entrevista a SER Catalunya, Grinda ha explicat que voldria tenir tancada la investigació del 'cas 3%' abans de l'estiu que ve, o com a màxim d'aquí un any. L'objectiu principal és poder distingir entre els "generals" que "manaven" i els "soldats" que "obeïen" i apuntar clarament l'acusació contra els primers. De fet, creu que alguns dels "obedients" poden arribar a col·laborar amb la investigació. Sobre els dirigents, creu que hi podria haver algun càrrec polític que manés sobre altres càrrecs públics ja investigats. Concretament, creu que Gordó tenia prou poder com per ser qui coordinés l'estratègia d'obtenció de fons irregulars per al partit a canvi d'adjudicacions públiques "predeterminades cap a certes empreses", cosa que "trenca el mercat i la competència".

Sobre la possible destrucció de documentació al despatx del tresorer de CDC, Andreu Viloca, l'agost del 2015, Grinda creu que no s'ha perdut cap "peça crucial".

Sobre el cas Pujol, del qual ell porta la investigació contra Oleguer, ha dit que properament es presentarà l'escrit d'acusació i no ha garantit que l'expresident de la Generalitat finalment sigui jutjat.
 
Finalment, sobre el cas Agissa, ha dit que de moment no sospiten de Puigdemont ni de cap altre càrrec públic, si no dels responsables de l'empresa mixta. No obstant, ha dit que una auditoria encarregada pel propi Puigdemont a l'empresa Efial va detectar irregularitats, i una investigació encarregada pel jutjat del Vendrell del 'cas 3%' va detectar irregularitats en la contractació d'Efial per part de l'Ajuntament de Girona.

Segons Grinda, l'administració judicial de l'empresa, a través dels tres ajuntaments, "funcionarà", i fins i tot ha vaticinat que la qualitat de l'aigua millorarà sense que augmenti el preu.
 
D'altra banda, Grinda també ha elogiat la feina feta pels Mossos d'Esquadra en diversos casos en els que han col·laborat. I ha opinat que els independentistes haurien d'estar satisfets amb la feina de la Fiscalia Anticorrupció per tenir un "joc polític net". Tot i així, ha posat un 6,5 en corrupció a Espanya, sent 0 màxima netedat i 10 màxima corrupció. Malgrat aquesta nota, diu que l'estat està en la zona mitjana baixa en comparació a altres països.