L'Estat sosté que la proposta de cessió dels terrenys per a l'Arxiu Històric de Girona beneficia l'Ajuntament

Indica que no cal cap informe econòmic per tirar endavant la signatura

El nou Arxiu Històric és un dels projectes que té pendents l'Estat a Girona. I precisament, és un dels que van abordar el ministre José Guirao i la consellera Laura Borràs a la reunió que ahir van mantenir a Madrid. Estat i Generalitat van pactar desencallar-lo (la inversió que s'hi destinarà serà de 12 MEUR) sense amagar que s'està pendent que es tiri endavant la cessió de la parcel·la de Fontajau.

I aquí és on xoquen les postures. L'Ajuntament, que ha de signar el protocol amb el Ministeri, sosté que cal dur a terme una valoració econòmica abans de signar res. I que l'edifici actual de l'Arxiu –l'antic convent de Sant Josep- s'ha de rehabilitar. "Això sol costa uns 4 MEUR", assegurava el regidor de Cultura, Carles Ribas.

L'Estat, però, assegura que la proposta que es va fer arribar al consistori aquest gener passat, en realitat, beneficia l'Ajuntament. En un principi, la fórmula que hi havia damunt la taula era la d'una permuta. Però això, segons ha explicat el PSC de les comarques gironines, "anava en perjudici" de l'Ajuntament de Girona, perquè com que el valor patrimonial de Sant Josep era més elevat que el de la parcel·la a urbanitzar de Fontajau, el consistori hauria hagut de pagar la diferència a l'Estat.

Per això, expliquen els socialistes, el Ministeri de Cultura, veient aquest "greuge econòmic", va optar per una altra fórmula: la de la cessió recíproca de terrenys i immobles. Amb això, el consistori cedia la parcel·la de Fontajau i, a canvi, rebia l'edifici de l'antic convent de Sant Josep per part de l'Estat, sense "perjudicar-lo" amb la diferència de valor.

Sense informe econòmic

El PSC de les comarques gironines respon al regidor de Cultura que aquesta "cessió recíproca", com qualsevol altra, "és una figura jurídica per a la qual no és necessari que els immobles a cedir tinguin un valor equivalent" (cosa que sí passava amb la permuta). I per això, per tirar endavant la signatura, no cal "cap informe de valoració econòmica", a diferència del què assegurava Carles Ribas.

A més, els socialistes repliquen al regidor que, fins que l'Ajuntament no garanteixi la cessió dels terrenys, "no serà possible" modificar el projecte de l'Arxiu Històric. Per últim, el PSC informa que, des del gener i fins avui, "el Ministeri de Cultura no ha rebut cap resposta a la proposta de protocol de cessió recíproca" que va fer arribar a l'Ajuntament i que, si se signés, "desencallaria el projecte" de l'equipament.