El passeig de la Indústria de Banyoles es transformarà en una plaça davant de l'Ajuntament

Les obres de la primera fase començaran el 2019

"Aquest és un projecte de ciutat, molt ambiciós i de molts diners" ha afirmat el regidor d'Urbanisme de Banyoles, Albert Tubert, en la presentació del projecte guanyador del concurs per reformar el passeig de la Indústria. Dels 32 projectes aspirants, la proposta que s'ha imposat és la del despatx Miàs Arquitectes on es prioritza l'ús dels vianants de l'espai públic alhora que busca millorar la connexió amb el barri vell. Precisament, aquest despatx també va dissenyar la reforma d'aquest espai de la ciutat que es va fer en diferents fases. "Al seu moment era arriscat i ambiciós i s'ha demostrat que ha transformat en positiu la ciutat; ara tenim un nou repte com és el de repensar el nou passeig de la Indústria", ha explicat Marta Casas com a representant de Miàs Arquitectes.

El projecte guanyador vol recuperar la funció que havia tingut el passeig abans de la reforma dels anys 50' que va donar més pes a la presència dels vehicles en detriment dels vianants. En total, plantegen tres fases d'actuació en tres trams diferenciats. El primer, que és el que s'executarà el 2019 amb un cost de 373.000 euros, preveu la creació d'una plaça davant de l'ajuntament que serà peatonal. A més a més, també inclou l'espai que hi ha davant l'Oficina d'Atenció al Ciutadà just al costat del consistori a un mateix nivell i amb la particularitat que a la façana s'hi farà un jardí vertical. A l'altra costat de l'ajuntament, que connecta amb el carrer Pere Alsius, també es reformarà fins a l'entrada del Teatre Principal on es vol crear un major "espai de trobada". Del que es tracta, ha resumit Tubert, és de "jugar amb tots els accessos de l'ajuntament" i millorar-los.

La font de ciment que hi ha just davant del consistori s'intentarà traslladar o moure per poder tenir més espai. Tubert ha explicat que és un element dels anys cinquanta amb més "valor sentimental que patrimonial" que porta anys sense funcionar. "Veurem si és viable traslladar-la o se'ns queda a les mans", referint-se a la possibilitat que el material s'engruni.

Tot i que ara s'haurà de redactar el projecte amb tots els detalls definits, sí que s'ha avançat la voluntat de mantenir els plataners al passeig tot i que segurament es mouran. Un altre tret distintiu del projecte serà l'ús de peces de formigó amb tons marronosos per al ferm que contrastarà amb les peces de travertí que es van utilitzar en el barri vell. Amb aquestes peces, es vol crear una mena d'"estores" al paviment en els tres trams.

Les altre dues fases, sense calendari

El projecte inclou la reforma del tram del passeig que va des de la rotonda de la clínica Salus fins a la nova plaça de l'ajuntament. Aquí es vol incorporar un carril bici, una zona de descans per a vianants i mantenir un carril per a vehicles. El darrer tram és el que va de la nova plaça fins a la plaça dels peixos on es vol donar una imatge de rambla amb dues fileres d'arbrat i on també només seria per a vianants.

L'equip de govern (PDeCAT), però, no té previst el calendari d'aquestes dues fases. El regidor ha recordat que l'any vinent hi haurà noves eleccions municipals però que confia que, sigui qui sigui el partit guanyador, seguirà el projecte perquè "és de ciutat" com ja va passar amb la remodelació del barri vell.

Tubert ha explicat que el pròxim dijous, coincidint amb la festa major, s'exposaran les 32 propostes que es van presentar al concurs perquè tothom pugui veure els projectes i contribuir al debat de ciutat. El president de la junta directiva de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Marc Riera, ha elogiat la iniciativa de fer públic tots els treballs aspirants i ha agraït que el concurs comptés amb l'assessorament del col·legi. El jurat estava format per tècnics, arquitectes i el regidor d'Urbanisme que van fer una primera tria amb cinc finalistes i després va elegir la proposta de Miàs Arquitectes. El regidor ha admès que va ser una decisió "molt difícil" per la qualitat de les propostes.