El 12-O passa desapercebut en diversos ajuntaments gironins

Algunes botigues i empreses obren també aquest divendres, inclòs el mercat de Girona

  • Una de les parades del Mercat del Lleó, obertes avui. ACN
    Una de les parades del Mercat del Lleó, obertes avui
    Fotos: ACN
  • L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, atenent dues veïnes. ACN
    L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, atenent dues veïnes
    Fotos: ACN

El Dia de la Hispanitat ha passat desapercebut en alguns ajuntaments catalans, que han obert les seves portes i han funcionat com si fos un dia feiner. D'altres han optat per una via intermèdia i no estan oberts, però els regidors independentistes sí que han anat a treballar.

Un dels que l'any passat sí que va obrir, el de Badalona, enguany no ho ha fet després del canvi a l'alcaldia, ara en mans del PSC. Pel que fa al Govern, el president Quim Torra i la majoria de consellers tenen reunions de treball i mantenen la seva agenda. D'altra banda, algunes botigues també obren, ja sigui per criteris comercials o perquè "no tenen res a celebrar". Més de la meitat de les parades del mercat de Girona han funcionat amb normalitat.

Normalitat a Verges i al mercat de Girona

A Verges (Baix Empordà) avui l'Ajuntament ha obert portes amb relativa normalitat. L'equip de govern hi ha acudit i s'ha reunit per "ajudar a les tasques administratives" i fer gestions municipals. També ho han fet quatre treballadors, tres d'administració i un de neteja. L'alcalde, Ignasi Sabater, ha explicat que ja fa tres anys que, arran d'un acord de ple, van decidir obrir i que ofereixen als seus treballadors la possibilitat de fer festa qualsevol altre dia de l'any. "Avui no celebrem res, no celebrem genocidis i encara menys el dia de la raça", ha dit. Sabater ha insistit, a més, que "enguany, amb un moment d'excepcionalitat, amb presos i preses polítiques encara més, per dignitat i coherència hem vingut tots a treballar".

El consistori ha començat a funcionar a les vuit del matí i ho farà fins a quarts de tres del migdia, com fa habitualment. Al llarg del matí, diversos veïns s'hi han acostat a fer gestions, sobretot vinculades al servei de recollida porta a porta que està implementant l'Ajuntament. Una veïna, la Concepció Nadal, ha assegurat que per a ella "és un dia totalment normal". "Potser, fins i tot, amb més sentiment de treball que altres perquè hi ha una cosa dins que et revela contra aquest dia en què els catalans no tenim res a celebrar", ha insistit.

Una altra veïna, la Mariam Serrà, diu que ella com a autònoma sempre ha treballat aquest dia i creu que tothom hauria de fer el mateix. "Jo sempre he fet festa el dia de Sant Jordi i santa Montserrat, però el 12 d'octubre sempre he intentat fer alguna carta o factura perquè es veiés que treballava", afegeix.

Al municipi no només ha obert l'Ajuntament, sinó que també ho han fet la majoria d'establiments. El de Verges no és l'únic consistori que ha funcionat aquest 12 d'octubre. També ho han fet d'altres com el de Sant Julià de Ramis (Gironès), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o Celrà (Gironès).

A Girona, una vintena de parades del Mercat del Lleó també han decidit obrir portes aquest matí. Una de les paradistes, Consol Puigalràs, ha explicat que l'any passat ja volien obrir i que finalment aquest any es va plantejar i més de la meitat va dir que sí. Els motius, diu, són diversos, però assegura que la majoria ho fan perquè aquest dia no tenen res a celebrar. Els estands només obriran al matí, però tot i això han rebut una important afluència de compradors al llarg de les primeres hores.