Lluèrnia torna amb la programació de l'any passat que es va suspendre

El festival de foc i llum que es farà el 10 de novembre

El festival Lluèrnia tornarà a omplir de foc i llum la capital de la Garrotxa. Serà el 10 de novembre amb la programació que es va suspendre l'any passat al coincidir amb la manifestació a Barcelona per reclamar la llibertat dels polítics i líders de l'ANC i Òmnium presos. Els autors convidats van acceptar guardar les propostes per a aquesta nova edició mentre que les instal·lacions de les escoles es van poder veure en diferents formats i aquest 2018 en porten de noves.

Entre les més de cinquanta instal·lacions programades, destaca l'espectacle final 'Big Dancers' de la companyia El Carromato de Cádiz; el muntatge de l'Hort de la llum que aquest any s'ubica a la plaça de les Rodes i que, sota el títol 'O', és obra de l'estudi Bosch-Capdeferro. El nou "hortalà convidat" és un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award.

Una altra instal·lació de gran format és "...the silence after" de Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, que oferirà un itinerari lumínic de 400 metres per ressaltar l'entorn natural vora el riu i seguint pel passeig basàltic. Per altra banda també destaquen les sessions de 'Human Brush' en col·laboració del Teatre Principal d'Olot. La proposta, que es podrà veure a aquest teatre i que tracta sobre la relació entre cos i dibuix, és de Vincent Glowinski, coreògraf, grafiter i artista visual que transforma els seus dissenys en videoart.

La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, 'Gall, gallina o pollet', que requerirà més de 150 col·laboradors, que promet descobrir un espai poc conegut pel gran públic i reformular un paisatge oníric.

Un altre espai destacat és la plaça de Braus que mostrarà la instal·lació de Xevi Bayona i Alex Posada amb 317 bombetes creant una semi esfera de 5 metres de diàmetre i més de mil miralls. L'objectiu del muntatge és generar la percepció visual de tota una esfera amb la sincronització entre la música i cadascuna de les seves bombetes.

Alguns artistes que han participat a Lluèrnia en anys anteriors repeteixen amb noves propostes. És el cas de Gonzalo Martín que presenta Mur d’ombres, o Clara Grezner, David Tortajada, el Tandem Trias-Laguarta, i Josep Fernàndez Margalef.

Un any més la participació en el programa Transefímers de la Xarxa Transversal, porta a Olot a Glòria Gimenez Carrillo des de la MAU de Granollers, amb un experiment de foc a partir del motor Sterling, dissenyat per l’edició de l’any passat, i Marc Sellarés, de Manresa que instal·larà Memòria, una obra de foc, homenatge als morts d’Olot en la Guerra Civil. Hands a lot, de Joan Riera i Aniol Coll, ens evocarà el monòlit misteriós de 2001, d’Stanley Kubrick en una instal·lació de gran format al Firal dels Bous.

Les escoles de la ciutat i rodalies participaran en una instal·lació col·lectiva titulada 'L'animalari del Firal' i música de Camille Saint-Sëns. També l’IE Salvador Vilarrasa de Besalú i els IES Montsacopa, IES Garrotxa d’Olot i el Bosc de la Coma participaran amb les seves instal·lacions. També formen part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa, Rubí, Vic i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

La fumarola

Com en l'edició del 2016, abans del festival els autors convidats es reuneixen al Vermut dels Enlluernats (dissabte 27 d'octubre a les 11 del matí) per detallar les propostes. La programació prèvia del festival començarà el dimecres 7 de novembre amb Lluèrnia Lumière un espai presentat i comissariat per Jordi Teis, que lligarà el cinema amb el festival, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es projectaran tres curts, un d’ells 'Fosca Llum', un curt de ficció dirigit per Martí Pellicer que ha estat rodat durant dues edicions de Lluèrnia, a partir de la percepció del festival per un noi invident.

Per facilitar la mobilitat, s'oferirà un bus llançadora gratuït des de l'edifici de l'antiga estació a l'actual estació de busos situat al centre el dia del festival.
El pressupost d'enguany és de 80.000 euros, dels quals 60.000 els aporta l'Ajuntament d'Olot i la resta des de la Diputació de Girona, Generalitat i els patrocinis d'empreses. L'entitat organitzadora és una associació cultural que compta amb la complicitat de diferents entitats i associacions de la ciutat. En l'última edició es va comptar amb la col·laboració d'uns 200 voluntaris. Aquests dies han fet una nova crida per aconseguir el suport de persones voluntàries per fer possible una nova Lluèrnia. L'any passat el certamen va rebre més de 25.000 visitants.