Els firaires que viuen a menys de 25 quilòmetres de Girona no podran aparcar les caravanes a la Devesa

S'han programat més de 250 actes per aquestes Fires de Sant Narcís

Del 26 d'octubre al 4 de novembre, Girona viurà de ple les Fires de Sant Narcís. I un dels pols de les festes serà el parc de la Devesa, on s'hi concentren les atraccions. Durant els darrers anys, però, l'Ajuntament ha anat fent passes per evitar que sigui allà on també hi aparquin les desenes i desenes de caravanes on dormen els firaires.

Aquest any, el consistori confia reduir-ne el número "com a mínim a la meitat", segons ha anunciat l'alcaldessa Marta Madrenas. D'entrada, l'Ajuntament i els firaires han arribat a un acord perquè tots aquells qui viuen a un radi de menys de 25 quilòmetres de la ciutat, directament, no hi aparquin cap caravana i, quan tanquin l'atracció, se'n tornin a casa a dormir.

"Se'ls ha explicat que això és el que fan la resta de treballadors i que, a més, hi guanyaran en imatge", ha concretat la regidora de Dinamització del Territori, Eva Palau. En paral·lel, a més, a tots aquells qui vinguin de fora, només se'ls permetrà que aparquin una caravana a l'interior de la Devesa.

Totes les altres es derivaran cap a Domeny, a l'espai que l'Ajuntament ja ha habilitat com a aparcament d'autocaravanes (amb preses d'aigua i de llum). Per distingir les que s'estiguin a la Devesa d'aquestes altres, l'Ajuntament donarà un distintiu als firaires perquè el posin als vehicles.

Fins a una vuitantena

A Domeny, el consistori calcula que n'hi poden cabre fins a una vuitantena. Però la xifra de les que hi haurà no se sabrà fins als propers dies (perquè, de moment, s'estan recollint les sol·licituds). La regidora ja ha anunciat, però, que durant aproximadament un mes, Domeny serà un espai "exclusiu" per als firaires.

Les restriccions per aparcar-hi començaran a partir del dia 18, que serà quan els primers d'ells arribin a la ciutat per muntar-hi les atraccions. I s'allargaran uns dies després de Fires, per donar-los temps a què puguin desmuntar-les.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha dit que el procés per anar traient les caravanes dels firaires de la Devesa es farà "amb tranquil·litat". "Pensem que val més l'acord que la imposició, en aquests casos", ha precisat. Madrenas també ha recordat que, durant les Fires, no es veurà cap tràiler dins del parc. Perquè ara ja fa dos anys, els camions que transporten les atraccions o bé aparquen en zones industrials o bé marxen després de descarregar.

Més de 250 propostes

L'Ajuntament de Girona ha presentat aquest dimarts el programa de les Fires de Sant Narcís. En total, inclou més de 250 propostes per a unes festes "més familiars, alegres, amb més foc i soroll", com ha concretat Eva Palau (fent una aclucada d'ullet als pregoners, la colla dels Diables de l'Onyar).

La regidora ha explicat que les fires no oblidaran el paper de la cultura popular i ja ha avançat que, les d'aquest 2018, s'obriran més als barris. Això serà amb atraccions sostenibles, que entre l'1 i el 2 de novembre recorreran Can Gibert del Pla, Sant Narcís, Montilivi i Fontajau.

A més, Palau també ha recordat que, cada cop, les activitats vinculades amb els 4 Rius (que agrupen els qui viuen als diferents barris) tenen més presència. Aquest any, per exemple, les Fires recuperaran una tradició que ja estava "documentada l'any 1500", ha precisat Palau. Es tracta de la Tronada de Festa Major, que es farà dissabte 27 a la plaça Catalunya i que cridarà els gironins a gaudir de les Fires.

Cercavila de gegants, diada castellera, titelles, correfoc, concerts a La Copa, sardanes... D'actes, n'hi ha per triar i remenar. La regidora, però, també ha volgut destacar que se n'incorporaran dos més de familiars al programa. Es faran a l'envelat de la plaça Miquel de Palol i implicaran altres cultures dins les festes: una dansa xinesa i un espectacle de percussió amb arrels africanes.

Eva Palau també ha volgut posar de relleu que, aquest any, en contra del què s'ha dit, "hi haurà circ per Fires". Serà amb el Circ Charlie Rivel (que es podrà veure a la Cúpula de les Arts) i amb altres espectacles que es faran a l'envelat de la plaça Miquel de Palol i a La Copa.

L'alcaldessa de Girona ha destacat que aquestes seran unes Fires "on tothom hi participa", sobretot les entitats, i ha subratllat la voluntat d'obrir-les a la ciutat. "És cert que tant la Devesa com La Copa són espais on es concentren el gruix d'actes, i això és impossible canviar-ho, però el nostre objectiu és anar-nos obrint als barris", ha conclòs.