El TJSC confirma els 21 anys i un dia de presó per a l'home que va assassinar una dona a Cabanes

El tribunal tomba el recurs d'apel·lació de la defensa

El TSJC ha confirmat la sentència de l'Audiència de Girona que condemnava a Oriol Boyer a 21 anys i un dia de presó per l'assassinat d'una dona a Cabanes el mes de febrer de 2014. L'alt tribunal ha desestimat el recurs d'apel·lació presentat per la defensa de Boyer, que en demanava l'absolució perquè considera que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència i que no hi havia suficients proves per acreditar el delicte d'assassinat.

La defensa, a més, demanava a l'escrit del recurs que com a alternativa a l'absolució del condemnat s'anul·lés la sentència i el judici, amb l'objectiu que se celebrés una nova vista oral amb un magistrat i un jurat diferents. Tant la fiscalia com l'acusació es van oposar al recurs.

A la sentència, el tribunal tomba el recurs perquè conclou que els elements indiciaris que el jurat va utilitzar per atribuir a Boyer l'autoria del crim estan "plenament acreditats" i són "plurals". A més, considera que estan "relacionats entre sí" i amb la mort de la víctima per una pallissa.

Una pallissa mortal

La sentència confirma així la que va dictar el 4 de desembre de 2017 l'Audiència de Girona. El tribunal el va condemnar per un delicte d'assassinat i per un altre de tinença il·lícita d'armes recollint el veredicte del jurat popular, que va considerar Boyer culpable.

El crim va tenir lloc la nit del 27 de febrer de 2014, quan Boyer va abordar l'anciana, li va donar una pallissa i la va deixar moribunda en un camp.

La dona va passar la nit al ras i no va ser fins l'endemà quan un treballador de la finca la va trobar i va donar l'alerta. La víctima va ingressar d'urgència a l'hospital, on va morir dies després a conseqüència de la gravetat de les ferides.

La sentència considerava provat que, la nit del crim, Boyer va agafar la víctima del tot desprevinguda, aprofitant que havia sortit de casa per donar menjar als animals. A més, el tribunal subratllava que la dona es trobava desvalguda i no va tenir opció de defensar-se, perquè el condemnat era "molt més fort que ella i expert en arts marcials".

També concloïa que l'acusat va provocar a la víctima un patiment "innecessari" perquè no només li va donar una pallissa sinó que després la va abandonar a la intempèrie "amb les mans lligades i semiinconscient".

Boyer s'enfrontava inicialment a una pena de 26 anys de presó pel delicte d'assassinat i per un altre de tinença il·lícita d'armes. La sentència, però, va rebaixar la petició que van fer el fiscal i l'acusació particular després de la lectura del veredicte i el va acabar condemnant a 21 anys de presó i un dia.

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obligava Boyer a indemnitzar amb 72.000 euros tant el marit com la filla de la víctima.

La sentència, com ja va concloure el jurat popular, també va absoldre el segon acusat per aquest cas: el violador reincident Antonio García Carbonell. El veredicte recollia que, tot i que García Carbonell estigués a Cabanes aquella nit per cometre un robatori, no va participar en l'assassinat.

El TSJC confirma la sentència de l'Audiència i declara d'ofici les costes del procés. Contra la sentència es pot interposar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.