Un anònim va donar informació per identificar els dos acusats del crim de Cabanes

Va donar detalls que no havien aparegut a la premsa

Un anònim va donar informació i detalls a la policia per identificar els dos acusats d'assassinar una dona de 75 anys a Cabanes (Alt Empordà) el 27 de febrer del 2014. Aquest dilluns a la tarda, ha declarat davant el jurat popular a l'Audiència de Girona un inspector en cap de la policia estatal que ha explicat que va rebre dues trucades d'un home que parlava amb "argot presidiari", que no es va voler identificar perquè tenia "pànic" però que va donar detalls sobre el crim que "no havien aparegut a la premsa".
 
En concret, va detallar que dos homes havien atacat la víctima per atracar-la perquè l'havien confós amb una altra dona que "tenia un poder adquisitiu més alt", que durant l'atac li van "trepitjar el coll" i que la van abandonar en un descampat creient que "estava morta". L'anònim va assegurar que un dels assaltants era un home d'ètnia gitana a qui havien condemnat prèviament a molts anys de presó i el segon era un "paio" amb coneixements d'arts marcials. L'inspector va fer arribar la informació als Mossos d'Esquadra, encarregats de la investigació.
 
Les trucades van ser el 30 d'abril i el 30 de setembre del 2014. Segons ha explicat l'inspector en cap al judici, l'home parlava amb "argot presidiari" i en cap moment es va voler identificar perquè tenia "molta por" a represàlies. Tot i que li van oferir, tampoc es va voler convertir en testimoni protegit. "Va dir que no volia perquè un d'ells era d'una família gitana, era molt dolent, tenia antecedents i tenia por per la seva família", ha explicat.

L'anònim va assegurar que tenia informació sobre els possibles autors d'un crim que havia tingut lloc "als voltants de Figueres". L'inspector ha assegurat que després van comprovar la possible veracitat de la informació i van detectar que el confident podia estar parlant de la mort de la dona de 75 anys a Cabanes. La informació la van fer arribar als Mossos d'Esquadra, que portaven la investigació pel crim.

Segons ha explicat l'inspector, l'anònim va explicar que un dels dos sospitosos era d'ètnia gitana, que ja havia estat condemnat prèviament a molts anys de presó però havia aconseguit sortir en llibertat per ordre "d'un jutge europeu". Comprovant la informació, els agents van relacionar aquesta informació amb l'alliberament de l'acusat Antonio García Carbonell (condemnat a 270 anys) per la derogació de la doctrina Parot.

El confident va detallar que l'altre implicat en els fets era un "paio" que feia "arts marcials". També va explicar que el cop l'havia organitzat un "tal Vicente" i que els sospitosos haurien fet servir un cotxe (un Fiat Punto blanc) propietat d'una familiar d'un dels implicats i que, després de perpetrar el cop, van anar a posar benzina a una gasolinera de la zona.

L'anònim va exposar que els dos homes tenien intenció de cometre un robatori però es van equivocar de víctima perquè en realitat buscaven la propietària "d'una casa veïna" que tenia un "poder adquisitiu més alt". Segons la seva informació, van abandonar la víctima en un descampat perquè creien que "estava morta" i que, durant l'agressió, li van "trepitjar el coll". L'inspector ha assegurat que els detalls encara no havien aparegut a la premsa quan van rebre les trucades.

Dos acusats

Al banc dels acusats hi ha dos homes, García Carbonell i Oriol Boyer. Segons el fiscal i l'acusació particular, l'assalt va tenir lloc el vespre del 27 de febrer del 2014, quan feia pocs mesos que García Carbonell havia sortit de la presó de Quatre Camins. Havia de complir una condemna de 270 anys, però al final va estar-se'n només divuit entre reixes. Ell es va convertir en el primer pres alliberat a Catalunya en aplicació de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que va derogar la doctrina Parot.

Les acusacions sostenen que aquell 27 de febrer, els dos acusats van anar junts fins a l'habitatge on vivia la víctima, una casa situada al polígon de l'Aigüeta de Cabanes, a tocar d'una empresa de pinsos i que llavors regentava la seva família política.

Els dos acusats van apallissar la dona entre quarts de vuit i quarts d'onze de la nit. Van esperar que l'anciana sortís a fora i, aprofitant que estava desprevinguda, i que els emparava la foscor de la nit, la van agredir amb una inusitada violència. Segons les acusacions, la van abordar, la van colpejar, li van posar un mitjó a la boca, la van lligar de peus i canells, li van embolicar un mocador al coll i la van immobilitzar per evitar que demanés ajuda.

Després d'apallissar-la, la van abandonar en un camp proper donant-la per morta. L'endemà al matí, un treballador de l'empresa de pinsos va trobar la víctima semi inconscient i va donar l'alerta. La dona, que havia passat la nit al ras, va ingressar d'urgència a l'hospital Josep Trueta, on va entrar en coma i va morir una setmana més tard.

Les acusacions demanen que condemnin García Carbonell a 23 anys de presó per assassinat i a Boyer a 26 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Les defenses demanen l'absolució.