Venom arriba als cinemes de tot el món

L'univers cinematogràfic de Marvel no cedeix ni un mil·límetre a l'hora d'inundar les cartelleres amb estrenes gairebé mensuals. El fet de disposar d'un cosmos gairebé infinit pel que fa a personatges icònics, possibilita aquesta situació. Cal esmentar també que la comunitat fan, segueix omplint les sales de manera ininterrompuda a l'hora de visualitzar una nova història. Un dels personatges més populars i més coneguts de la factoria americana és sens dubte Spider-man, l'home aranya. La seva primera aparició la focalitzem l'any 1962, una idea magistral creada pel duopoli Stan Lee i Steve Ditko. La comunitat amant dels còmics va quedar enamorada d'aquest plantejament, i era qüestió de temps que les llibreries seguissin albergant noves històries del popular Peter Parker. Amb l'aparició de nous formats, tant físics com digitals, era coherent que es plantegessin noves possibilitats, com és el cas de plasmar les seves aventures al format cinematogràfic, on ha aparegut en més d'una desena d'ocasions. Cal destacar que ja està planificada una nova pel·lícula en solitari per al pròxim 2019.

Marvel disposa d'un univers de personatges infinits, morir d'èxit també té els seus problemes, ja que has d'aconseguir encaixar perfils secundaris com a protagonistes. Aquesta problemàtica també existeix a altres segments culturals com ara els videojocs, on personatges accessoris són fins i tot més estimats que els protagonistes, i malauradament queden oblidats per sempre més als llibres d'història digital. I en el cas concret del món Spider-Man, existeixen moltíssims perfils que podrien protagonitzar una obra en solitari, i sens dubte un d'ells és Venom, un dels personatges més estimats per part de la saga. Marvel va ser conscient d'aquest potencial i ha decidit llençar al mercat una història interpretada pel simbiont més popular de la franquícia. Aquest cap de setmana s'ha estrenat a totes les sales del món, i l'interès per veure quin plantejament ens oferirà es pot palpar entre la comunitat.

Pel que fa al ventall d'actors, destaca un nom per sobre de la resta: Tom Hardy. El popular intérpret ha estat l'escollit per a encarnar a Eddy Brock, un dels personatges més despietats, maquiavèl·lics i alhora estimats que ens ha ofert l'univers Marvel. Cal destacar però que no es tracta de la primera incursió de Brock a la gran pantalla ja que l'any 2007 va aparèixer a la pel·lícula Spider-Man 3, però de manera molt anecdòtica. El nom escollit per a dirigir l'obra ha estat Ruben Fleischer (Gangster Squad. Brigada d'Elit, Benvinguts a Zombieland), i s'ha decidit que Venom no formarà part del prolífic Univers Cinematogràfic de Marvel.

La història analitzarà l'evolució de Brock com a periodista i fotògraf, un fil conductor que el relacionarà amb una entitat anomenada Fundació Vida. Aquesta empresa s'encarrega de realitzar diversos experiments biològics que guarden relació amb entitats extraterrestres, uns éssers desconeguts anomenats simbionts. Eddie entrarà en contacte amb aquesta forma de vida i viurà una sèrie de canvis físics i psicològics que el portaran a convertir-se en una nova forma de vida: Venom. Un ésser altament poderós i mentalment inestable que es mourà per la ciutat sense cap mena de control.

Sempre que es produeix una estrena d'aquestes característiques cal focalitzar-se en la crítica especialitzada, un col·lectiu sempre exigent que sovint dictamina l'èxit o el fracàs d'una nova obra. I de moment, les primeres reaccions són força desfavorables en relació a la pel·lícula de Fleischer. Un dels aspectes més crítics és el guió, catalogat com a caòtic i poc sorprenent. També s'analitza el paper de Tom Hardy en el rol protagonista, focalitzant els dubtes sobre la seva caracterització com a Eddie Brock i el seu encaix en una obra d'aquestes característiques. Si observem les dues webs de referència a l'hora de recopilar la crítica cinematogràfica, en el cas de Rotten Tomatoes Venom disposa d'un discret 28% d'aprovació. En el cas de Metacritic, els números són força similars, amb un 33/100; destaca el 20/100 que ha obtingut del diari The Guardian, on es recalca l'avorriment provocat per l'obra.

El temps dictaminarà si Venom es converteix en un èxit fulgurant o en un fracàs sonat, i si aquest univers independent disposarà d'una seqüela en un futur pròxim. El panorama no és excessivament encoratjador, però l'univers Marvel es regeix sovint per impulsos que la resta de mortals no poden desxifrar.