Girona impedeix noves construccions a Les Pedreres i enderrocarà part d'una casa il·legal

L'Ajuntament donarà suport als afectats per l'estafa de les clíniques iDental

L'Ajuntament de Girona impedirà que s'aixequin noves construccions il·legals al barri de Les Pedreres. De fet, el consistori ja ha actuat amb fermesa contra un veí que s'hi havia començat a aixecar una casa sense permís en terrenys municipals. L'equip de govern li va requerir que ho tirés a terra, però com que no ho ha fet, ara l'Ajuntament assumirà el cost de l'enderroc i després li repercutirà. "Hem actuat amb contundència, perquè aquesta persona havia infringit claríssimament l'acord al qual es va arribar", ha dit el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, en referència al Pla Social per reallotjar les famílies.
Precisament, al ple municipal d'aquest octubre s'ha donat compte del decret d'alcaldia que ordena tirar endavant l'enderroc. D'altra banda, el ple també ha aprovat una declaració institucional que dona suport als afectats per l'estafa de les clíniques iDental.
 
En total, al barri de Les Pedreres s'han de tirar a terra fins a 37 habitatges, que es van construir de manera il·legal en terrenys municipals ara fa més de mig segle. Per tirar endavant els enderrocs, l'Ajuntament de Girona ja va aprovar un Pla Especial i al febrer de l'any passat va complementar-ho amb un altre pla; en aquest cas, social (que recollia com es reallotjaran les famílies afectades).
 
Allò que té clar l'equip de govern, però, és que no permetrà que a la zona s'hi aixequin més construccions sense permís. I precisament això és el que ha passat amb un dels veïns, que va començar a fer-se una casa en una parcel·la municipal situada al carrer Caputxins. De moment, hi ha construït un mur amb una porta i, a la part posterior, també hi ha començat a aixecar un pilar amb forjat.

El consistori ho va detectar i va requerir-li que ho tirés a terra. Però ara, un cop acabat el termini perquè ho fes ell –tenia temps fins al 29 de setembre- serà l'Ajuntament de Girona qui executarà l'enderroc. I després, li repercutirà la factura.

La decisió s'ha pres mitjançant un decret d'alcaldia, que avui ha passat pel ple. El regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, ha assegurat que allò que es fa és "recuperar d'ofici" la parcel·la, on aquest veí hi havia construït "amb intenció clara de fer-hi un habitatge".

Alcalà ha admès que tant el mur com el pilar s'han fet sense cap mena de llicència. I ja ha avançat que el consistori no permetrà ni aquest ni altres casos. "Hem actuat amb contundència, perquè aquesta persona ha infringit claríssimament el Pla Social per reallotjar els afectats, que tant va costar d'aprovar", ha dit el regidor d'Urbanisme.

El primer reallotjament, després de Fires

El pla per reallotjar els veïns de Les Pedreres només permet que aquells nascuts abans del 1965 i els seus cònjuges puguin quedar-se a les cases. A la resta, se'ls proposen solucions que passen per rebre una compensació econòmica o bé ser reallotjats. Sigui en una de les cases que s'aixecaran en un solar proper, a la dreta de la torre Alfons XII, sigui en un habitatge social o de protecció dels que hi ha arreu de la ciutat.

La regidora de Serveis Socials, Eva Palau, explica que després de Fires es farà una reunió amb els veïns afectats per saber a quina solució s'acull cada família. I que possiblement, al novembre ja hi haurà un primer reallotjament; en concret, el d'uns afectats que han accedit a ser reallotjats en un pis de protecció oficial.

Suport als afectats per iDental

Al ple d'aquest octubre, l'Ajuntament també ha llegit –i aprovat- una declaració institucional en suport als afectats per l'estafa de les clíniques iDental. Precisament, més d'una vintena d'ells estaven asseguts a la sala amb cartells on s'hi podien llegir frases com 'Dentistes sense cor', 'Justícia gratuïta' o 'iDental inhumà'.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha llegit la declaració que han consensuat tots els grups del ple (CiU, ERC, CUP, PSC, Cs i PPC). L'escrit subratlla que "el cas d'iDental és, segurament, l'estafa i massacre sanitària més gran a l'estat espanyol de les darreres dècades". A tot l'estat espanyol, es calcula que hi ha 100.000 persones afectades, les quals gairebé 400 a les comarques gironines.

La declaració institucional se solidaritza amb tots aquells qui s'han vist afectats per la "mala praxi" d'iDental i pels crèdits que van signar (sota la falsa promesa d'una subvenció). "La llista de conseqüències és llarga: pacients que han perdut peces sanes, tractaments a mig fer, pèrdues d'audició, intervencions fetes amb material sense esterilitzar i malalties com l'hepatitis B i C o el VIH", recull l'escrit.

Per tot plegat, la declaració se solidaritza amb tots els afectats per l'estafa de les clíniques dentals. I entre d'altres, l'Ajuntament de Girona es compromet a donar suport i a acompanyar aquells qui viuen a la ciutat, a instar el Congrés dels Diputats perquè decreti l'emergència sanitària per aquest cas, a demanar al Parlament que intercedeixi perquè les entitats bancàries paralitzin els crèdits als afectats i a demanar al CatSalut que ampliï la cobertura de tractaments odontològics.