Justícia obre quatre pisos per a presos que estan en tercer grau

El Departament assegura que la voluntat és seguir ampliant les places en els propers anys

Des d'aquest mes d'octubre sis interns de la presó del Puig de les Basses de Figueres conviuen en un pis de la ciutat. Aquest és el primer habitatge destinat a presos que es troben en tercer grau i que ha de servir per ajudar-los a "reinserir-se el més aviat possible". En total, Justícia ha posat 85 noves places dedicades a aquestes persones, però la de Figueres és especialment important ja que és la primera residència d'aquest tipus a les comarques gironines.

"El que volem és posar-los les coses el més fàcil possible, i que estiguin el més a prop del seu entorn familiar", ha assenyalat la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha compartit una estona amb els sis presos que conviuen en el nou pis de la capital de l'Alt Empordà.

Capella ha defensat el català com un "model penitenciari d'èxit" que ha permès que la reincidència estigui al voltant del 30%, "molt lluny" de països del nostre entorn com França. De fet, la titular de Justícia explica que la voluntat és anar cap un model com el nòrdic i seguir ampliant el nombre de pisos.

Un repte i un exemple

"Tenim molt clar que la nostra aposta és la reinserció i per tant cal acostar i posar les coses fàcils a aquests interns", ha reblat Capella. De fet, la consellera ha recordat que la convivència es converteix en "un repte" per als interns.

La titular de Justícia també ha assenyalat que els interns que segueixen aquest programa actuen com "un exemple" per a d'altres persones que estan complint condemna, i que quan surtin hauran d'integrar-se en aquests espais.

En total, els interns es passaran entre vuit i deu mesos en aquests pisos.

Més de 300 places

En total a Catalunya hi ha catorze residències com la de Figueres. Entre totes compten amb més de 300 places. La més important és la de Mollet del Vallès, una masia amb cabuda per a 40 interns. A això també cal sumar-hi els Centres Oberts situats a cada capital de demarcació.

Destaca que cada un dels pisos es troben relativament a prop de les presons, de tal manera que permet el contacte familiar entre l'intern i el seu entorn. A cada pis hi ha habitacions per a home si per a dones.