La Festa Major de Sant Martirià recupera el desaparegut Drac de Banyoles

La seva història es remunta 350 anys enrere

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el Drac de Banyoles, la figura més emblemàtica de l’antic i desaparegut bestiari banyolí, que s’ha recuperat i que es presentarà per la propera Festa Major de Sant Martirià. El nou Drac ha estat elaborat per l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot i arribarà oficialment a la ciutat aquest dissabte, amb un matí d’activitats per a tota la família.

La història del Drac de Banyoles es remunta a fa 350 anys. Durant els segles XVII i XVIII, i abans dels gegants i capgrossos, a les festes hi ballava el bestiari. El Drac de Banyoles, una de les figures més antigues documentades, era una bèstia alada que sortia per carrers i places de la vila coincidint amb festes religioses i tradicionals, segons ha pogut documentar l’historiador banyolí Guerau Palmada. A més, durant la Guerra de Successió de 1714, el Drac de Banyoles es va convertir en un símbol de la defensa dels furs i llibertats dels catalans i la tardor de 1710, en ple conflicte, va ballar al bell mig de la Plaça Major en honor a les victòries del pretendent Carles III d’Àustria i en contra del centralisme de Felip V.

Ara, 350 anys després, l’Ajuntament de Banyoles ha recuperat la figura del Drac que tornarà a ballar per la Festa de Sant Martirià. El regidor de Festes, Jordi Bosch, ha destacat que “l’any passat ja es van anar recuperant activitats i tradicions de la festa, com la Tronada, documentada al segle XVII, i volíem continuar recuperant antigues tradicions per aquest any”. Bosch ha remarcat que “de l’antic Drac de Banyoles no se’n conserven imatges però sí descripcions que ens han permès treballar i arribar al nou Drac que presentarem aquest dissabte”.

En el darrer any, un equip de persones, coordinat per l’àrea de Festes de l’Ajuntament, ha estat treballant en aquest projecte, que es va encarregar al Grau Superior d’Escultura de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, que s’han fet càrrec del disseny, estructura, modelat, laminat i pintura de la figura. Una de les professores responsables del projecte, Xus Ferrusola, ha destacat que el Drac de Banyoles “ha estat un projecte conjunt que hem treballat alumnes i professors per desenvolupar-lo” i ha remarcat que “sense dubte ha estat una gran oportunitat pels alumnes participar en un projecte professional on han tingut l’oportunitat de treballar també en equip”.

El Drac de Banyoles mesura 2,80 metres de llargada i fa 1,70 metres d’alçada i l’estructura, que s’ha adaptat perquè sigui una sola persona qui el porti, però també pugui anar sobre rodes, pesa 80 quilos. L’objectiu és que, a partir d’ara, participi tant de la cercavila infantil com del correfoc nocturn. Precisament, aquesta ha estat una de les claus a l’hora de dissenyar-lo, segons ha explicat una altra de les professores de l’Escola d’Art i Disseny Superior d’Olot, Ruth Aisa.

Aisa ha remarcat que “el punt important era conservar el caràcter ferotge del Drac, però que també arribés a tots els públics i fos atractiu per als més petits”. En aquest sentit, Aisa ha explicat que “vam treballar aquesta dualitat combinant una mirada ferotge amb un somriure més amable” i ha volgut remarcar també que “els colors hem volgut que fossin els de l’Estany per acostar-lo més i que no fes por”.

El Drac, símbol de la festa

En la presentació del Drac, Jordi Bosch ha destacat que l’objectiu és que “el Drac de Banyoles sigui a partir d’ara el símbol de la festa i que la seva arribada a la ciutat sigui sinònim que s’acosta la Festa Major”. Per aquest motiu, aquest dissabte 6 d’octubre el Drac de Banyoles farà la seva arribada simbòlica a la ciutat amb un matí de música, jocs i diversió davant l’Ajuntament.

El Drac arribarà acompanyat de La Tabalera, que serà l’encarregada d’avisar els veïns de Banyoles abans dels actes més importants de la festa. Entre altres activitats, està prevista l’actuació de La Banda Balca i els Gegants i Capgrossos de Banyoles i un concurs de dibuixos al terra. També es presentarà la camiseta de la Festa Major i es viurà el primer truc del Drac.