FormemGi, una setantena de llocs de treball per ajudar els ni-ni a inserir-se al mercat laboral

Uns 13.000 aturats es beneficien dels programes d'ocupació que ofereix el SOC

"Tinc 27 anys i m'agradaria treballar en un centre d'estètica". "Busco feina relacionada amb el disseny gràfic o la impressió". Són els objectius que persegueixen dos dels joves que s'han apropat a la primera edició del FormemGi, el certamen pensat per ajudar els ni-ni a inserir-se al món laboral.

Aquí, els joves poden participar en diferents tallers i deixar el currículum a l'estand d'alguna de les 26 empreses que oferten una setantena de llocs de treball. Precisament, els ni-ni són un dels col·lectius que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) considera "prioritaris" a l'hora d'ajudar-los a trobar feina.

Però també n'hi ha d'altres, com els aturats de llarga durada i –cada cop més- els que tenen més de 30 anys. Aquest 2018, uns 13.000 gironins es beneficien dels programes del SOC.

Organitzada per la Cambra de Comerç, la fira FormemGi s'adreça sobretot als joves inscrits en programes de Garantia Juvenil. Nois i noies d'entre 16 i 29 anys que ni estudien ni treballen. El certamen vol ser un trampolí per obrir-los les portes al món laboral. Per això, aquells qui hi assisteixin –d'entrada ja hi havia 500 inscrits- podran optar a algun dels llocs de treball que s'hi oferten.

En total, a FormemGi hi participen 26 empreses que ofereixen una setantena de llocs de treball. Hi ha representats diferents sectors (càrnies, hostaleria, restauració, comerç, arts gràfiques, transports). I els perfils que busquen les empreses també són variats. "Des d'enginyers i tecnòlegs fins a mossos de magatzem, ajudants de cuina, perruqueres o reponedors", explica la Núria Pascual, encarregada de l'organització.

A un costat, les ofertes de feina. I a l'altre, els joves interessats a optar-hi. L'Ainara Parés, de 16 anys, explica que li interessaria trobar un lloc "relacionat amb la mecànica o l'estètica". La Núria Carmona, de 25, ha vingut a FormemGi interessada per presentar currículums a les càrnies. "Vaig treballar en un hotel, però estic a l'atur perquè van fer reformes; he mirat a la web de la fira i he vist dos o tres llocs que m'interessen", explicava.

"Vinc per trobar feina, si pot ser, en alguna empresa de disseny gràfic o impressió", diu l'Esteve Lloret, de 19 anys. Entre els joves que aquest matí s'han apropat al certamen, també hi havia l'Eduard Kryga, de 25 anys. Ell ha donat el currículum a gairebé tots els estands. "Estic fent un curs per ser vigilant de seguretat, però a la vida no s'ha de tancar cap porta", explica.

Allò important, l'actitud

Les empreses que tanquin un contracte per a joves d'entre 16 i 29 anys, a més, es podran beneficiar d'una ajuda de gairebé 5.000 euros. Això sí, han de ser contractes de jornada completa i d'un mínim de sis mesos. En aquest cas, podran optar a la subvenció (que gestiona la Cambra de Comerç a través de fons europeus).

Entre les que tenen estand a FormemGi, hi ha l'olotina Alzamora Packaging. La seva directora de Recursos Humans, Roser Sánchez, explica que busquen diferents perfils (tant per a magatzem com per a administració). "Veiem que hi ha molts joves interessats a entrar al mercat laboral; intentem casar els perfils que necessitem amb els llocs que busquen", diu Sánchez.

A la cadena PdePa, amb seu a Lloret de Mar (Selva), busquen un ajudant de cambrer per als seus establiments. La seva directora de Recursos Humans, Anna Johé, concreta que sobretot allò que és important és "l'actitud" dels joves. "Si hi ha actitud i també gestió de l'estrès, es poden formar i agafen molt bé la nostra manera de fer", hi afegeix.

En paral·lel, a la fira FormemGi els joves també poden participar en diversos tallers. Entre aquests, un de reparació de bicicletes o un altre on se'ls ensenya com fer un videocurrículum. També n'hi ha un altre on se'ls proposa fer un joc d'Escapada en Viu. En aquest cas, però, en comptes de sortir d'una habitació, han d'obrir un maletí d'un responsable de Recursos Humans i, a través de diferents pistes, seleccionar un dels currículums que hi trobaran a dins que millor s'adapti al lloc de treball que busca.

Més de 13.000 aturats

Els joves d'entre 16 i 29 anys, sobretot aquells que no tenen cap experiència professional, són un dels col·lectius que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) considera "prioritaris" a l'hora d'ajudar-los a buscar feina. Però també n'hi ha d'altres, com els aturats de llarga durada, les dones (en especial, les víctimes de violència masclista) i també aquells qui han perdut la feina després dels 30 anys.

En aquest darrer cas, com explica la directora general del SOC, Mercè Garau, allò que es vol és evitar que la seva situació se'ls cronifiqui. "Els qui ens costen més de col·locar són els aturats de llarga durada; per això, amb aquest col·lectiu de 30 anys en amunt, volem actuar ràpidament", explica Garau.

Per això, des del SOC se'ls forma i també es busquen empreses, sobretot pimes, on es detecten "aquells llocs de feina que no s'atreveixen a posar al mercat". "A partir d'aquí, se'ls ofereix una subvenció; això permet que aquest lloc surti al mercat de treball i que el cobreixi una persona capacitada i motivada", diu Garau.

Precisament, el SOC ha fet balanç aquest dijous dels diferents programes de polítiques actives d'ocupació que porta a terme a les comarques gironines. L'any passat, s'hi van destinar 26,2 milions d'euros (MEUR), cosa que ha permès que al llarg d'aquest 2018 hi hagi gairebé 13.000 aturats que es beneficiïn d'algun d'aquests programes.

Garau també ha avançat que entre els objectius que s'ha fixat el SOC hi ha el d'estendre la seva presència al territori. Segons la directora, això passa per no fer polítiques des de Barcelona, sinó implicant els ajuntaments i entitats perquè proposin programes i siguin ells els qui gestionin els recursos que els transfereixi el Servei d'Ocupació per dur-los a terme.