Universitats per la República convoca una vaga l'1-O

Volen així "pressionar" l'Estat a respondre les "demandes catalanes"

La plataforma Universitats per la República ha anunciat aquest divendres que convoca una vaga estudiantil el proper dilluns 1 d'octubre acompanyada de manifestacions a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Coincidint amb el primer aniversari del referèndum, els estudiants universitaris han convocat la jornada reivindicativa sota el lema 'ni oblit, ni perdó'.

El col·lectiu ha fet una crida a "pressionar" l'Estat a respondre les "demandes del poble català" sorgides de l'1-O. També han denunciat que la "repressió no s'ha aturat" i que se segueix "atacant" a la ciutadania i a les institucions catalanes.

Tot i que encara no han detallat el recorregut de la manifestació de Barcelona, està previst que arrenqui a les 12 hores a la Plaça Universitat per acabar a la Plaça de Sant Jaume.

En roda de premsa, les portaveus d'Universitats per la República Núria Marín i Núria Nieto han llegit un manifest que denuncia que un any després la "repressió no s'ha aturat". "Els presos polítics i exiliats segueixen tancats i perseguits, hi ha més de 2.000 persones investigades per participar de mobilitzacions i encara patim els estralls de l'aplicació del 155", ha lamentat Marín. Amb tot, ha apuntat que fa un any el poble català va saber reaccionar "com calia" i els estudiants "no en van ser una excepció".

"Volíem esdevenir la punta de llança que plantés cara a l'Estat i ens vam organitzar a instituts, campus i facultats. Volíem ser plenament partícips del contrapoder popular i vam decidir prendre els carrers i mostrar-nos decidits a desobeir", ha recordat Marín. El manifest però també ha lamentat que les universitats hagin patit la "paralització" de qualsevol inversió pel 155 i l'"atac" als docents. "Hem patit el feixisme carregant directament contra el model d'immersió lingüística", ha considerat Núria Nieto.

Davant del que consideren que són atacs, Universitats per la República ha apostat per l'autoorganització popular per guanyar "totes les llibertats". Per això, Nieto ha fet una crida a tots els agents independentistes a fer un full de ruta conjunt per instar el Govern a fer efectiva la voluntat popular "expressada" amb el referèndum de l'1-O. "La mobilització constant ens permetrà tensionar a l'Estat i obligar-lo a respondre a les demandes del poble català", ha considerat Nieto.

D'altra banda, en roda de premsa també han explicat que el 27 de setembre a les 18:30h oferiran un acte polític a la Universitat de Barcelona titulat 'Recuperem els carrers'. Coincidint amb la primera vaga estudiantil de l'1-O, l'acte comptarà amb la presència de representants dels partits sobiranistes, les portaveus d'Universitats per la República, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

Les portaveus del col·lectiu han recordat que la universitat és un espai "democràtic" on tothom s'hi pot expressar, tot i això han rebutjat "qualsevol tipus de feixisme". Nieto ha dit que la institució de la universitat no es posiciona políticament i que tampoc pot privar els estudiants de fer-ho. "Tothom ha de tenir la seva veu", ha constatat.