Marta Felip declara als jutjats que l'1-O va actuar ''com una ciutadana més''

L'alcaldessa de Figueres només ha respost a les preguntes del seu advocat

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha arribat als jutjats de Figueres pels volts d'un quart de dues del migdia on estava citada a declarar davant del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 6 per un presumpte delicte de desobediència en relació a l'1-O. Ho ha fet enmig d'una concentració d'una cinquantena de persones entre les quals hi havia alcaldes, regidors, familiars i amics. Felip ha assegurat abans d'entrar a declarar que estava "tranquil·la" i convençuda que aquell dia no va fer res malament.

La màxima representant municipal ha prestat declaració durant uns vint minuts en els quals només ha respost a preguntes del seu advocat i s'ha negat, en canvi, a respondre al jutge i a la fiscalia. Felip ha explicat que aquell dia va actuar "com una ciutadana més". "A Figueres es va votar perquè la gent va voler i amb una organització absolutament aliena a l'Ajuntament", ha assegurat. "Els alcaldes aquell dia vam tenir el mateix paper que la resta de ciutadans i espero que això es tingui en consideració", ha afegit.

Felip també ha explicat que, tot i que inicialment s'havia dit les diligències contra ella s'havien obert arran d'un atestat policial instruït per la Guàrdia Civil, en realitat provenen de la denúncia d'una persona vinculada al partit polític Izquierda Nacional de los Trabajadores (INTRA), que va concórrer a les eleccions municipals del 2015.
En aquest sentit, ha dit que considera que es tracta d'un assumpte "polític", amb un "interès al darrere" i que espera que el jutge "ho vegi". "No és casual", ha reblat.

L'alcaldessa ha assegurat que no esperava que "mai arribés aquest dia", tot i que ha admès que durant aquests mesos s'ha "mentalitzat" que hauria d'anar als jutjats. Amb tot, però, ha dit que espera que el cas acabi arxivat.

Més alcaldes investigats

Felip no és la primera alcaldessa que declara en relació a aquests fets. Fa uns mesos, també ho va fer la de Girona, Marta Madrenas. En aquest cas, pels delictes de desobediència i prevaricació en el marc de la investigació oberta per la Fiscalia Superior de Catalunya sobre la cessió de locals electorals per al referèndum.

En aquella ocasió, Madrenas va declarar des del seu despatx assistida per un advocat i va respondre a una única pregunta, que buscava esbrinar com es van posar a disposició de la ciutadania els diferents col·legis electorals. L'alcaldessa de Girona va assegurar que era "públic i notori" que ningú de l'equip de govern, cap treballador públic o responsable dels centres va obrir els col·legis (perquè no havien tancat des del divendres).

Igual que l'alcaldessa de Figueres, la de Roses, Montse Mindan, també va haver d'anar als jutjats per haver donat suport a l'1-O tot i que es va negar a declarar. En aquest cas, la causa tampoc es va obrir d'ofici sinó arran de la denúncia presentada per un particular. A mitjans d'abril, Instrucció 1 de Figueres va arxivar la causa contra ella (també oberta per desobediència).

Aquest dimarts, Mindan, juntament amb diversos representants de la comarca, ha volgut mostrar el seu suport a Felip a la concentració que s'ha fet a les portes del jutjat i on s'ha desplegat una pancarta on es podia llegir 'Som República'.