Mishima repassarà els seus darrers deu anys en el concert a l'Acústica

El grup celebra divendres els 10 anys del disc 'Set tota la vida'

Si ‘Set tota la vida’ (Sinnamon, 2007) ha esdevingut un disc referencial en la carrera de Mishima i en la història recent de la música en català és perquè, deu anys després, el grup segueix aquí. Així ho interpreta el líder del grup, David Carabén, a pocs dies del concert de celebració de l’efemèride al festival Acústica de Figueres. Allà interpretaran íntegrament un disc les cançons del qual no han desaparegut mai del tot al seu repertori. Una “fidelitat” que, segons Carabén, explica –també- perquè ‘Set tota la vida’ “ha anat creixent” amb els anys, si ve d’entrada no va tenir el ressò que esperaven.
Aquell disc va marcar “un abans i un després” en la trajectòria de Mishima, diu el cantant, perquè va ser la primera gravació professional del grup, fora de casa i amb un productor com Paco Loco, que els va fer “créixer” i convèncer-se del seu potencial.
 
Diu David Carabén que recuperar totes les cançons de ‘Set tota la vida’ ha requerit “un cert desplegament de neurones” als membres de Mishima, però tampoc ha estat un exercici d’arqueologia musical. Essencialment perquè el grup no ha deixat mai d’incloure cançons com ‘Un tros de fang’, ‘La tarda esclata’, ‘Qui n’ha begut’ o ‘Neix un món dintre l’ull’ als seus concerts. “És un disc que ha anat creixent gràcies al fet que ens hi vam mantenir fidels, interpretant les seves cançons als directes”, raona David Carabén.

De fet, pel cantant, si el disc “s’ha fet important” és per que ells “han sobreviscut”, han fet nous àlbums i segueixen en actiu i en plena forma. Amb tot, Mishima prepara “amb il·lusió” aquest concert d’auto homenatge que li brinda el festival Acústica, conscients que “no passa gaire sovint” poder celebrar la dècada d’un disc, i menys “estant encara en actiu, i amb un darrer disc molt ben rebut”, comenta.

Per Carabén el concert servirà per reivindicar la vigència d’un repertori antic però que els ha acompanyat sempre. “Al final, és allò a què una banda aspira, defensar les seves cançons més enllà del pas del temps”.

Canvi de mentalitat

David Carabén té clar que ‘Set tota la vida’ va marcar un “abans i un després” en la història del conjunt. “Pel simple fet que vam anar a gravar en un estudi professional per primera vegada. Fins aleshores, els discos els gravàvem robats a les nostres vides quotidianes i les nostres professions. Va ser una aposta forta, per inversió de diners i pel fet d’anar fora de Catalunya a treballar amb un productor (Paco Loco) que ens havíem de guanyar”, recorda el músic.

L’experiència amb el productor andalús va ser determinant. “Allò va fer que ens quadréssim: Com a bon psicòleg, va fer replantejar la relació que teníem entre nosaltres, ens va fer creure que érem músics i que havíem de posar la música en un lloc central”. Tot allò va fer “créixer” el grup, afegeix Carabén, que recorda com la gravació va “reforçar” la banda. “Amb el disc vam veure de què érem capaços. Vam acabar contents i estàvem convençuts que havíem tret un bon disc”.

El concert-homenatge, el proper divendres a la Plaça Catalunya de Figueres, tindrà dues parts, segons avança Carabén. Mishima interpretarà primer totes les cançons de l’àlbum ‘Set tota la vida’, i després completarà el repertori amb les cançons del darrer, ‘Ara i res’ (2017), que el conjunt segueix presentant actualment.