L'Escala comprarà 33 hectàrees de Vilanera i estudia convertir l'espai en un centre d'interpretació

L'Ajuntament destinarà 180.000 euros

L'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) ha tancat un acord per comprar 33 hectàrees del sector de Vilanera i convertir l'espai en un centre d'interpretació dels parcs naturals i del patrimoni cultural i arqueològic.

El consistori destinarà 180.000 euros de romanent de tresoreria a l'adquisició d'aquests terrenys d'alt valor paisatgístic on fa poc més de 15 anys es volia aixecar un camp de golf i una urbanització amb més de 320 habitatges. La compra inclou l'espai que va des de la zona industrial de la carretera de Bellcaire fins a la d'Albons i que actua de connector biològic entre els parc naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

L'alcalde del municipi, Víctor Puga, ha assegurat que la compra culmina un "periple llarg" de lluita ecologista i de l'Escala per "apostar per un model sostenible de desenvolupament". Per la seva banda, la representant de Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, ha afirmat que "Vilanera és la crònica d'un encert que fa molts anys que dura" i ha dit que ara s'inicia una nova "etapa" en la qual s'ha de configurar què es fa en aquest espai.

Connector

Els terrenys de Vilanera configuren l'únic connector biològic entre els parcs naturals dels Aiguamolls i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. La finca té dos hàbitats d'interès comunitari amb categoria prioritari. Per una banda, té prats mediterranis rics en anuals i basòfils i, per l'altra, dunes amb pinedes de pi pinyer. A més, compta amb la presència de diverses espècies de plantes de gran interès ecològic com l'Astragalus Tragacantha i la Filago Lusitanica.

D'altra banda, inclouen espais d'alt interès històric com les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera (fundat l'any 1328) i de valor arqueològic. Mostra d'això en són les darreres excavacions que s'hi van fer l'any passat i que van posar al descobert una estructura funerària que documenta l'ús d'aquest espai des del neolític mig (al voltant del 4.500 aC). A la zona, a més, s'hi havia trobat anteriorment restes d'altes èpoques com una necròpolis d'incineració del Bronze final i de la primera edat del Ferro així com restes de construccions i enterraments d'època romana.

Fa més de 15 anys, uns promotors van posar sobre la taula un projecte que preveia en aquest paratge la construcció d'un camp de golf i 327 habitatges. Les entitats ecologistes es van posar en peu de guerra i 'Salvem Vilanera' va mobilitzar-se per aturar-lo. Finalment, l'any 2003 la Comissió Territorial d'Urbanisme va tombar el projecte i va desclassificar els terrenys, que van passar a ser sòl urbanitzable costaner.

L'any 2009 la conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament del municipi van signar un protocol a través del qual es comprometien a treballar per a fer-hi un centre d'interpretació del medi natural i socioeconòmic vinculat als dos parcs que uneix. La voluntat de compra de l'espai i de les edificacions de l'antic mas està sobre la taula des de fa temps i Puga ha assegurat que, de fet, ja hi ha un acord amb la propietat. En aquest sentit, ha dit que estan treballant amb la Generalitat per tal que hi participi. L'operació rondaria els 1,5 milions d'euros.

Ara, l'Ajuntament ha fet el primer pas i aquest vespre el ple portarà a aprovació la modificació de crèdit per destinar 180.000 euros del romanent de tresoreria a adquirir 33 hectàrees d'aquest espai per protegir-lo i posar-lo en valor.

Dedicat a la natura i el patrimoni

L'alcalde ha explicat que la voluntat és convertir-lo en un espai multidisciplinar no només dedicat al paisatge sinó també a la cultura i el patrimoni arqueològic. De moment, no ha volgut avançar detalls però ha dit que ho estan treballant de manera consensuada amb el Govern. Puga ha dit que l'operació culmina un "periple llarg" de lluita ecologista i del poble per "apostar per un model sostenible de desenvolupament".

Els ecologistes, de celebració

L'acord de compra s'ha escenificar aquest dilluns en un acte als terrenys on hi ha participat integrats de diverses entitats ecologistes que van participar a les protestes per aturar el projecte constructiu. La integrant de Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, ha assegurat que "Vilanera és la crònica d'un encert" i ha afirmat que ara s'inicia una nova etapa. En aquest sentit, ha dit que cal un procés de participació ciutadana per definir-ne els usos i ha apostat perquè l'edificació pugui acollir un centre de formació agrària.