Coneix els perills de l'assetjament cibernètic o ciberbullyng

Els pares cada dia han de prendre més mesures per a protegir els fills

Hem escoltat campanyes en contra del bullying, però què el fa diferent o menys perillós que el ciberbullying? En realitat res.

L'assetjament o ciberassetjament és el mateix, amb la diferència que on l'assetjament escolar acabava al final del dia, la variant cibernètica continua sense descans a internet. On la víctima està a mercè de totes les persones que gaudeixen veure una persona humiliada tant física com emocionalment.

Aparentment el que preval és qui queda millor davant el lent d'una càmera, o qui s'atreveix a més, o és més valent o pot humiliar més. Aquesta persona és la que es guanya les preferències de l'audiència i li dóna una falsa sensació de poder per maltractar qui cregui que s'ho mereix.

Cada vegada són més els nens que ingressen a aquest món de xarxes socials i de missatgeries, una responsabilitat amb riscos molt grans per a la seva edat. Els pares han d'entendre que en exposar d'aquesta manera han d'estar més alertes de cada pas que donen a internet i els que conformen el seu entorn. Molts pares els premien amb dispositius tecnològics perquè són bons estudiants, bons fills, però això no els fa immunes a tots els perills que trobaran a internet.

La sobre exposició també atrau desconeguts que no dubtaran a aconseguir els seus propòsits delictius a través de l'engany, fent-se passar per amics de la família o per algun artista de moda. Això serà més fàcil amb només fer un recorregut breu pels perfils dels diferents integrants de la família. Podran conèixer horaris, preferències i fins a saber en quin moment del dia la casa té menys integrants en ella, és a dir, se'ls està donant una passada integral sense restriccions.

Un menor que és víctima d'assetjament tindrà les següents reaccions:

- Canvis en la seva conducta, aquest serà el primer canvi que notarem, deixarà de fer les coses que abans li agradava per evitar socialitzar, com per exemple, no voler anar a l'escola, no participar en les activitats del escola o del veïnat , no utilitzar Internet, o posar-se nerviós al utilitzar-lo.
- Es torna intolerant a les situacions que l'envolten, frustrant-o renegant, sentint que ningú ho entén o creu que ningú ho entendrà, tot dependrà de com es comporti la família.
- Es tanca a la seva habitació o camina deprimit, si abans era molt alegre o actiu i ara no vol saber de res ni de ningú, ni parlar, estem davant d'un cas d'assetjament.

Com en tota història, aquesta situació té dos costats dels quals hem d'entendre per poder enfrontar-les de la millor manera. Recordem que els nens i adolescents encara no compten amb l'experiència suficient per discernir el bo del dolent i poden estar prenent conductes que creuen que estan bé, una bona assessoria i acostament dels pares és important.

Sapiguem com actuar si descobrim que els nostres fills són víctimes d'assetjament o són els assetjadors.

- Quan els fills són víctimes d'assetjament.
Moltes vegades és difícil saber si els fills estan sent víctimes de les burles o humiliacions dels seus companys, si no hi ha una bona comunicació amb ells. Alguns no ho van a fer comentaris per por de ser castigats o privats de les seves coses, ocasionant que se sentin sols.

Unes vegada assabentats d'aquest cas, s'ha de mantenir la ment oberta per comprendre pel que està passant, sense jutjar, ja que la seva curta experiència en la vida els va portar a actuar d'una o altra forma.

S'ha de recol·lectar tota la informació possible, és a dir fotos, vídeos, textos, testimonis, etc, que ajudin a sustentar aquests actes de seguir donant-se després de notificar-ho. Depenent del cas es pot avisar l'escola o a les autoritats perquè prenguin cartes sobre l'assumpte.

És important que al mateix temps, no es caigui en les provocacions, els assetjadors reaccionen davant un estímul i si aquest és alimentat, l'assetjament no acabarà.

- Quan els fills són els assetjadors
Molts pares optaran per un càstig exemplar, però això no corregirà el que senten o el que provoca que ho facin, ja que hi ha motius darrere d'aquestes accions. És important identificar-los, pot ser que la família travessi per problemes emocionals o econòmics, o que el canvi de veïnat o escola ho estigui afectant, etc. Moltes vegades la soledat, la manca de compressió creen frustracions que són alliberades fent sentir als altres tal com ells se senten.

Pel costat que es vegi, la comunicació serà clau per superar tota situació i millor encara evitar-la.

Eines per a protegir-nos del ciberassetjament

No només les xarxes socials són protagonistes en quan als perills cibernètics, també ho estan sent les plataformes de missatgeria instantània, on és fàcil i senzill compartir textos, imatges, vídeos, links, etc. Pel que no sorprèn que el 75% dels assetjaments en línia siguin a través de l'aplicació de WhatsApp.

Però tampoc es tracta de restringir-socialitzar amb els seus amics a través d'Internet, encara que sense cap mena de dubte hem d'estar atents a qualsevol canvi que puguin tenir en la seva personalitat i activitats, sense aclaparar, ni envair. Ja que podem provocar que es tornin més hermètics.

Però Com podem estar 100% segurs que els nostres fills no s'han involucrat en aquesta activitat? Per a això existeixen diverses aplicacions de monitorització que ens permeten saber de manera discreta el dia a dia dels nostres fills a Internet. Però la millor de totes sens dubte és MSPY espia móvil, un modern paquet d'eines que té tot el que pots necessitar i més per poder fer-li seguiment al teu fill a les xarxes socials.

No solament pots configurar alertes quan s'escriguin o enviïn certes paraules, sinó que pots veure i guardar per al teu registre, tots els arxius que el menor comparteixi durant el seu ús d'Internet. Tot d'una manera segura i discreta per evitar qualsevol inconvenient.

Visita ara mateix el lloc web de MSPY per descobrir totes les bondats de MSPY i assabentar-te de informació pertinent sobre els perills potencials que jeuen a internet i com prevenir-los.