Les entitats sobiranistes convoquen una concentració a la presó del Puig de les Basses

Carme Forcadell i Dolors Bassa hi arribaran demà

Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació Catalana de Drets Civils han anunciat aquest dimarts una gran mobilització per exigir l'alliberament dels polítics catalans empresonats el proper dissabte 14 de juliol a la tarda a Barcelona.

Les entitats han assegurat que davant dels que pensen que l'acostament "és un gest polític" exigiran l'alliberament dels presos. Al marge de la mobilització, també han convocat una concentració aquest dimecres a les 19h a Sant Joan de Vilatorrada per dirigir-se fins a la presó de Lledoners per celebrar-hi un acte polític.

En cas que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa siguin traslladades aquest dimecres a la presó de Figueres, les entitats ja han anunciat que també hi impulsaran una concentració.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que l'acostament dels presos no és "cap gest polític" sinó que compleix el que fixa la llei. "És allò a que tenen dret els presos, de poder estar a prop de casa seva. Reclamem i exigim que puguin ser a casa i que els exiliats puguin tornar", ha assegurat Mauri.

Per la seva banda, el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes, ha reclamat que els presos puguin tornar a casa i que s'arxivin les actuacions judicials que pesen sobre ells. Des de l'entitat independentista han qualificat la fiança que el jutge Pablo Llarena ha imposat als 14 exmembres del Govern processats per malversació per l'1-O, de "vergonyosa". "Demostra que estem davant d'una justícia que busca la venjança i que actua per fer mal, el fet que ens donin dos dies per fer efectiu el pagament", ha denunciat.

Després de donar les gràcies a la ciutadania per les seves contribucions a la Caixa de la Solidaritat, Cruanyes ha demanat que continuïn aquestes donacions perquè la iniciativa "està oberta a totes les persones que pateixen repressió" i ha explicat que "s'està treballant" per fer efectiva la fiança. "Ahir es va començar i de seguida es comunicarà de quina manera s'ha pogut resoldre", ha subratllat.

D'altra banda, la portaveu de l'Associació Catalana de Drets Civils, Alba Puig, ha demanat a les persones que assisteixin a les concentracions que segueixin les instruccions de les entitats perquè els trasllats "es puguin fer amb seguretat".