Felip VI apel·la a una ''Catalunya de tots i per a tots'' i en destaca el seu ''autogovern''

El monarca passa per sobre de la polèmica que han generat els Premis FPdGi

Primers Premis FPdGi que no se celebren a l'Auditori de Girona, sinó al Mas Marroch. I amb les conseqüències de l'1-O ben palpables. D'entrada, perquè cap representant de la Generalitat ni dels ajuntaments de Girona i Vilablareix han assistit a l'acte. Però també perquè les carreteres que donen accés al recinte tenien llaços grocs pintats a l'asfalt i perquè la policia, literalment, ha hagut de blindar-los (els CDR havien convocat fins a tres protestes diferents).

El rei Felip VI, després d'entregar els guardons, ha fet gran part del seu discurs en castellà. Però tant l'inici del parlament com el final l'ha fet en català. D'entrada, per donar "molt especialment les gràcies" als germans Roca per la seva "generositat i companyia" que han demostrat amb la Fundació, i "especialment" per haver-los donat "l'oportunitat" de celebrar el lliurament dels Premis "en un lloc tan emblemàtic" com el Mas Marroch.

Més enllà d'aquest agraïment, el monarca no ha fet cap altra referència a la polèmica que aquest 2018 ha generat l'entrega dels Premis FPdGi. Sí que ha dit, però, que l'entitat pot estar "orgullosa d'allò que ha construït" i que el "compromís" amb l'esperit que la va veure néixer –fomentar l'emprenedoria entre els joves- és el que els ha mantingut "units" davant els "reptes" que ha hagut d'afrontar.

Felip VI ha refermat "la vigència dels principis fundacionals" de la FPdGi i "la vocació de permanència" de l'entitat a les comarques gironines. "Vull, en aquest sentit, donar les gràcies especialment a tantes persones i tants col·lectius que des d'aquí han confiat en el seu projecte", hi ha afegit.

I al final del seu parlament, el monarca –com ja va fer l'any passat- ha volgut demostrar el seu "compromís" amb "les senyes i els valors que han engrandit Catalunya". Afegint, això sí, com també va dir el 2017, que també són "la base del progrés de tot Espanya".

"De tots i per a tots"

El monarca ha apel·lat a una Catalunya "de tots i per a tots" i, a partir d'aquí, n'ha volgut destacar la seva "estima" per la llengua, "el català, que en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà, és un element sense el qual no és possible entendre la cultura d'aquesta terra que tant estima les seves tradicions".

De Catalunya, el Borbó n'ha dit que és "una terra d'acollida, inclusiva i integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural, que ha estat sempre a l'avantguarda de la cultura i l'economia". Hi ha afegit que està "orgullosa de la seva personalitat" i, entrant en el terreny polític, n'ha destacat "les seves institucions històriques d'autogovern". Precisament, poques setmanes després que el govern espanyol hagi aixecat el 155.

Felip VI també ha subratllat la contribució catalana "al nostre gran acord de convivència democràtica i cívica en llibertat, que va culminar amb la nostra Constitució". "I que ha permès el desenvolupament polític i el progrés social i econòmic d'Espanya en el seu conjunt com mai abans en la història", hi ha afegit.

Nou guardó a partir del 2019

Durant el seu parlament, Felip VI també ha anunciat que a partir del 2019 –coincidint amb el desè aniversari de la Fundació- el llistat de guardons s'ampliarà. Serà amb nou premi Internacional, que reconeixerà "la trajectòria professional i personal de joves que hagin destacat pel seu treball, mèrits i exemplaritat". Un guardó, ha subratllat el monarca, amb vocació "global", que s'afegirà al que ja distingeix una entitat de països de la Unió Europea que hagin destacat per la seva capacitat emprenedora en projectes innovadors.

L'acte d'entrega dels Premis FPdGi ha combinat actuacions musicals amb dos diàlegs. Al primer, hi han pres part el jugador de bàsquet Pau Gasol, la nedadora paralímpica Teresa Perales i el cardiòleg Valentín Fuster. Al segon, tres guardonats en edicions anteriors: Borja Ibáñez (Premi FPdGi Recerca Científica 2010), Míriam Reyes (Premi FPdGi Social 2017) i Auxiliadora Toledano (Premi FPdGi Arts i Lletres 2017).

Els Premis FPdGi estan dotats amb 10.000 euros i amb la reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz. Reconeixen la trajectòria de joves d'entre 16 i 35 anys, a més de la d'una entitat internacional.

Aquest 2018, la Fundació ha distingit la cantant granadina Soleá Morente i al violoncel·lista madrileny Pablo Ferrández (Premis FPdGi Arts i Lletres ex aequo); l'enginyera química de Cáceres María Escudero i el químic sevillà Guillermo Mínguez (Premis FPdGi Investigació Científica ex aequo); l'enginyer aeronàutic barceloní José Miquel Bermúdez (Premi FPdGi Empresa); l'emprenedora social madrilenya Arancha Martínez (Premi FPdGi Social) i l'organització francesa Article 1 (Premi FPdGi Entitat Internacional).