Tensió a Aiguaviva entre els defensors i contraris a la presència del Rei als premis FPdGi

Alguns dels manifestants han cremat fotos del monarca en plena concentració

  • Diverses persones es manifesten a favor de la presència del Rei a Aiguaviva. ACN
    Diverses persones es manifesten a favor de la presència del Rei a Aiguaviva
    Fotos: ACN
  • Diverses persones contràries a la presència del Rei a Aiguaviva cremen fotos del monarca. ACN
    Diverses persones contràries a la presència del Rei a Aiguaviva cremen fotos del monarca
    Fotos: ACN
  • Un manifestant contrari a la presència del Rei a Aiguaviva crema una foto del monarca. ACN
    Un manifestant contrari a la presència del Rei a Aiguaviva crema una foto del monarca
    Fotos: ACN

Les concentracions convocades per VOX, de suport, i pels CDR, en contra, de la presència del Rei als premis FPdGI a Aiguaviva han provocat moments de tensió. Els favorables a la presència del monarca s’han concentrat al polígon industrial Mas Baliu del municipi pels vols de dos quarts de quatre de la tarda amb 'rojigualdes'. Els contraris ho han fet a les quatre amb estelades i pancartes en contra de Felip VI.

De de l'inici s'han viscut enfrontaments perquè una de les manifestants ha començat a pintar amb color vermell els llaços grocs que hi ha a la carretera. També ha despenjat alguns dels llaços que hi havia als fanals de llum del carrer. Els independentistes l’han increpat i els Mossos hi han intervingut.

Per impedir enfrontaments, la policia ha encerclat uns i altres i els ha mantingut separats a diferents punts de la via, que han tallat per impedir que els concentrats es desplacessin fins a Vilablareix.

Poc després, totes dues concentracions s’han situat enmig de la via per simbolitzar un tall i els contraris a la presència del monarca han cremat fotografies amb el seu rostre enmig d'aplaudiments d'uns i crits dels altres.

Durant tota la protesta, uns i altres s’han increpat a crits de “llibertat presos polítics”, “si el rei vol corona li donarem” o “ni oblit ni perdó”. Per la seva banda, els manifestants de VOX han cridat en diverses ocasions “visca Espanya” i “visca el Rei”. També s’han acusat mútuament de feixistes. A la concentració tampoc hi ha faltat la música. Els independentistes han cantat Els Segadors i els partidaris de VOX han posat l'himne espanyol, entra d'altres.

Pels volts de dos quarts de set de la tarda, un autobús de VOX s’ha endut els manifestants, acompanyats per una patrulla de la BRIMO. Just després una part dels independentistes s'han desplaçat per l'interior del polígon i han trencat el cordó per entrar per la carretera tallada i tornar al punt de la mobilització. Els assistents els han rebut entre aplaudiments.

Finalment, la concentració s'ha dissolt pels volts de tres quarts de vuit.

Encerclats pels Mossos

A Salt, una seixantena de manifestants han arribat a les quatre de la tarda duent caretes d'elefant, roba groga, estelades i xiulets grocs. Al punt de trobada hi havia un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil.

L'objectiu dels manifestants era tallar la carretera que porta fins al Mas Marroch. A l'hora prevista, però, desenes d'agents els han encerclat per impedir que marxessin de l'aparcament on s'havien concentrat. Hi ha hagut moments de tensió i empentes quan alguns manifestants han intentat trencar el cordó policial.

Els Mossos d'Esquadra els han mantingut encerclats fins que a dos quarts de set de al tarda ha passat el vehicle oficial en el qual viatjava Felip VI en direcció a l'entrega de premis organitzada per la Fundació Princesa de Girona. Llavors, els agents han tornat als vehicles i els manifestants ha pogut marxar.

Una part d'ells, una vintena, han decidit emprendre la marxa caminant sota la pluja per intentar apropar-se a Mas Marroch però uns metres més endavant els Mossos els hi han barrat el pas.

Manifest

La mobilització convocada sota el lema '#notenimrei' vol mostrar el rebuig cap a la monarca. El manifest difós pels CDR acusa la Fundació de ser una entitat creada per les elits polítiques i econòmiques amb l'objectiu de "rentar la cara i millorar la imatge del Borbó" a les comarques gironines. "Un any més, com no podia ser d'una altra manera, ens hem mobilitzat per manifestar públicament el rebuig a la monarquia espanyola, a la repressió de l'Estat contra el poble català i per defensar la República", subratlla el text.

Els CDR afirmen que la monarquia és una institució "anacrònica, corrupta i antidemocràtica, hereva del franquisme i garant de la continuïtat de les estructures de poder del règim feixista". A més, critiquen que Felip VI "avalés la brutalitat policial" contra la ciutadania als col·legis electorals durant el referèndum i doni "cobertura a la repressió sistemàtica" que ha acabat amb "representants públics i activistes empresonats, exiliats i amb centenars de persones represaliades".

Per això, exposen que s'han convocat manifestacions per mostrar el rebuig a la visita del monarca espanyol, per "dir-li que no és benvingut" i per reclamar a les institucions gironines i catalanes que facin "passos ferms" per implementar la República. "No podem caure en temptacions pactistes ni acceptar renúncies que ens tornin a situar en un escenari autonomista. Avui, l'únic full de ruta possible és la materialització de la República i el compliment del mandat democràtic de l'1-O", conclouen.

A banda d'aquestes dues mobilitzacions, els CDR n'han convocat una altra a Vilablareix per mostrar el seu rebuig a la presència del monarca a les comarques gironines. Per demà a les vuit del matí, els comitès han convocat una nova protesta a Caldes de Malavella on Felip VI té previst participar en un altre acte relacionat amb els premis de la fundació.