Investigadors de l'IDIBGI demostren com la microbiota es relaciona amb el desenvolupament del fetge gras

El descobriment obre la via a la detecció precoç i al seu tractament

La microbiota concentra més de 10 milions de gens catalogats, 500 vegades més que el genoma humà, que contribueixen al funcionament correcte de l'aparell digestiu i que són molt sensibles als canvis metabòlics. Investigadors de l'IDIBGI de Girona acaben de publicar a la revista Nature Medicine els resultats d’un estudi que relaciona la biodiversitat reduïda de la microbiota amb el desenvolupament de malalties hepàtiques, com el fetge gras.
L'estudi, que es va posar en marxa l'any 2012, ha analitzat les característiques clíniques i metabòliques de més de 100 pacients amb obesitat mòrbida i fetge gras, a més de fer assajos experimentals en ratolins i cèl·lules hepàtiques humanes. El descobriment obre la via a la detecció precoç i al tractament potencial de la malaltia, que pateix un de cada tres adults.
 
Entre els descobriments que han fet els investigadors, destaca que la presència de l'àcid fenilacètic, produït per bacteris a l'intestí, afavoreix l'acumulació de greix al fetge. Això obre la porta al desenvolupament de noves estratègies per modular la microbiota i eliminar els bacteris que afavoreixen l'aparició d'aquesta malaltia i que augmenta el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 així com malalties cardiovasculars.

A l'estudi, que es va posar en marxa l'any 2010, a més dels investigadors gironins que han coliderat el projecte des de l'hospital Trueta, també hi han col·laborat professionals de les universitats de l'Imperial College de Londres, l’INSERM de Toulouse i la Universitat Tor Vergata de Roma.

El cap de la secció d'Endocrinologia del Trueta i investigador del CIBEROBN, José Manuel Fernández Real, assegura que el descobriment "evidencia interessants connexions entre la composició de la microbiota i el metabolisme dels carbohidrats". A més, afegeix, ajuda a comprendre millors perquè el "30% dels pacients amb obesitat mòrbida no desenvolupen un fetge gras, malgrat el dramàtic augment generalitzat de greix".

D'altra banda, el professor Massimo Federici, de la universitat italiana Tor Vergata, destaca la importància de la microbiota intestinal en els trastorns metabòlics i afirma que "aquest estudi omple un buit que connecta la biodiversitat escassa de gens microbians amb el fetge gras. L’objectiu és, ara, insisteix, "traslladar aquestes troballes a la pràctica clínica per prevenir l'aparició de complicacions relacionades amb l’obesitat a llarg termini".