El ple aprova la nova concessió a 50 anys de l'estadi de Montilivi per al Girona FC

L'oposició en bloc expressa el seu rebuig al nou cartipàs de l'Ajuntament

El Girona FC ja té la concessió de l'estadi de Montilivi per al proper mig segle. El ple extraordinari de l'Ajuntament ha donat el vistiplau a l'acord que el consistori ha bastit amb el club de primera divisió. A grans trets, el plec de condicions recull que el club abonarà 197.929,65 euros anuals en concepte de cànon, que revertiran íntegrament en inversions de millora de les instal·lacions.

D'entrada, però, aquest any i el vinent el Girona FC ja injectarà 2 MEUR a Montilivi, que permetran ampliar-ne el gol sud i millorar-ne la il·luminació, la megafonia i el videomarcador. A més, la concessió també va lligada a un augment de l'edificabilitat de l'estadi, que el ple també ha avalat, i que suposarà passar dels 12.197 metres quadrats actuals als 15.734.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que la nova concessió és "un autèntic projecte de ciutat", que s'ha treballat "discretament i amb rigorositat", i que ha comptat "amb la complicitat del club". Per la seva banda, la tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat que es tracta "d'un acord viu, que toca de peus a terra" i que vincula el Girona FC a l'hora de fer inversions i assumir el manteniment de l'estadi (fins ara, en mans del consistori). En total, la inversió global prevista puja fins als 55 MEUR.

Per àmplia majoria

La nova concessió s'ha aprovat per àmplia majoria. Hi han votat a favor l'equip de govern de CiU, el PSC, Cs i el PPC. De tots els grups de l'oposició, qui ha fet més elogis de la nova concessió ha estat la socialista Sílvia Paneque, que ha subratllat que es tracta d'un acord "que cohesiona la ciutat", que no és "elitista" i que permetrà que el club s'impliqui en projectes comunitaris als barris.

Les portaveus del PPC i Cs, Concepció Veray i Míriam Pujola, per la seva banda, tot i destacar-ne els avantatges, no s'han estat de fer notar que la concessió té algunes mancances "o clarobscurs". Veray ha dit que l'acord arriba "una mica tard" i ha lamentat que, després del 2019, pràcticament no es faci cap altra inversió a Montilivi fins al 2024. La portaveu de Cs, Míriam Pujola, per la seva banda, ha assegurat que "50 anys és una hipoteca massa gran, perquè compromet dotze legislatures".

ERC, per la seva banda, ha decidit abstenir-se. El regidor Pere Albertí ha lamentat que no s'hagi aprofitat la nova concessió perquè el Girona FC fos "l'autèntic pal de paller" a l'hora de promocionar l'esport de base a la ciutat, i ha lamentat que el gruix de les grans obres es deixi per d'aquí a deu anys. "Per contra, però, sí que hi ha coses que s'han fet força bé, com ara incloure clàusules socials a l'acord", ha precisat.

De tots els grups, la CUP –que hi ha votat en contra- és qui ha estat més crític amb la nova concessió. La seva portaveu, Laia Pèlach, ha dit que ells no s'oposen "a la cessió de l'estadi" al Girona FC, però sí "a la proposta d'acord" que s'ha portat al ple. Entre d'altres, ha dit que a l'hora de negociar la nova concessió l'equip de govern no els ha tingut en compte, que el cànon que s'ha fixat (del 2%) podria ser superior i ha lamentat que tot allò que el cub pagui per aquest concepte "es reinverteixi en millores en el mateix estadi".

Malestar pel cartipàs

D'altra banda, durant el ple extraordinari, l'oposició en bloc ha mostrat el seu rebuig al nou cartipàs de l'Ajuntament de Girona, que s'ha reestructurat després de la renúncia de la tinenta d'alcalde Isabel Muradàs. Ho ha fet impedint que s'aprovessin les comissions informatives (és a dir, les reunions que es fan abans de cada ple) que, amb la nova organització, haurien de reduir-se de set a sis.

Tot i que l'equip de govern ja sabia que aquest punt no s'aprovaria, ha decidit no retirar-lo de l'ordre del dia. I aquí, el debat entre CiU i l'oposició ha estat tens. La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha dit que apart "de la potestat" de poder-se autoorganitzar, també en tenen "el dret". I ha qualificat de "ridícul i vergonyós" que la resta de grups els posin "pals a les rodes".

L'alcaldessa, per la seva banda, ha volgut deixar molt clar que avui no s'aprovava el nou cartipàs –això ja es va fer per decret d'alcaldia- sinó "fer una reunió més o menys abans de cada ple". "I vull que la ciutadania ho tingui molt clar", ha subratllat.

L'oposició, però, ha criticat a l'equip de govern haver volgut tirar endavant aquests canvis "amb nocturnitat" i sense haver-los informat prou. Entre d'altres, els grups han recordat a CiU que està "en minoria" i li han retret que hagi creat una nova "macroàrea" (la de Cultura, Benestar Social i Ciutadania) que al seu parer "no convé a la ciutat".

Durant el debat, l'oposició també ha posat de relleu "la profunda inestabilitat i debilitat de l'equip de govern" –per tots els canvis que hi ha hagut durant el mandat- i l'ha acusat de "governar com si estigués en majoria" i de "no fomentar la cultura del pacte". Al final, aquest punt no ha prosperat i només CiU hi ha votat a favor. El PSC, la CUP, Cs i el PPC ho han fet en contra i ERC, de nou, s'ha abstingut.

A la pràctica, allò que suposarà, doncs, és que tot i que l'Ajuntament de Girona ja funcioni amb el nou cartipàs, les reunions prèvies als plens es facin seguint la dinàmica d'abans. És a dir, que n'hi hagi set en comptes de sis (que és el número de tinents d'alcalde que té actualment el consistori).