Un fons d'art per aconseguir recursos i ''ajudar a construir la República des de la cultura''

És una iniciativa que compta amb el suport de la Fundació Llibreria Les Voltes

Neix un fons d'art amb l'objectiu "d'ajudar a construir la República des de la cultura". De moment, l'integren cap a una trentena de pintures, dibuixos i escultures que s'aniran exposant arreu de Catalunya en els propers mesos. La iniciativa, que s'ha batejat amb el nom 'Art per la República', l'impulsa l'associació Catalunya, Cultura i Progrés (nascuda a Bèlgica aquest hivern) amb el suport de la Fundació Llibreria Les Voltes de Girona.

L'embrió del projecte neix a partir d'un sopar groc solidari que es va fer a finals d'abril a l'Escala (Alt Empordà). El van organitzar un grup de dones del poble, sensibilitzades per la situació política del país, amb el suport de la Fundació Llibreria Les Voltes.

Durant la vetllada, es van sortejar obres de diferents artistes per ajudar els presos i exiliats. I d'aquí en va néixer la llavor del fons d'art que s'ha presentat aquest dimarts. L'impulsen la fundació gironina i l'associació Catalunya, Cultura i Progrés, que va néixer a Bèlgica aquest passat gener i que té com a objectiu "aconseguir fons per al projecte republicà", com ha detallat Matamala.

De moment, la col·lecció la integren una trentena de pintures (de diferents estils), dibuixos i escultures. Algunes d'elles, amb marcada presència del color groc i amb al·legories a la situació que viu Catalunya. Les signen artistes com Lluís Roura, Bonaventura Anson, Enric Ansesa, Lídia Masllorens, Nicolas Bertrand, Gabriele Pettinau o Enric Pladevall.

Donacions a través del web

El projecte 'Art per la República' s'articularà al voltant d'una pàgina web, que es posarà en línia aquest divendres. Coincidint, precisament, amb el dia que el fons d'art s'exposarà per primer cop. Tothom qui ho vulgui podrà fer donacions a través de la web, que li donaran dret a participar al sorteig de les obres (una rifa que es farà a l'octubre, possiblement el dia 1).

Els diners que s'obtinguin de la iniciativa es destinaran a impulsar els projectes de Catalunya, Cultura i Progrés. "Hem de tenir clar que la República s'haurà de fer des de l'exterior i amb recursos privats; si es destina un sol euro públic a aquesta finalitat, ens caurà al damunt tota la ira de l'estat espanyol", ha concretat Matamala.

Després de veure's a Palamós, l'exposició del fons d'art itinerarà per diferents ciutats i pobles de Catalunya. De moment, ja hi ha confirmades Reus, l'Escala, Barcelona, Girona, Sabadell i, fins i tot, com ha avançat Matamala, "hi ha possibilitats que es pugui exposar a Waterloo". "Allò que volem és donar-li molta visibilitat i que la gent es mobilitzi", ha concretat el responsable de la Fundació Llibreria Les Voltes.

Joan Matamala també ha dit que en les properes setmanes 'Art per la República' s'engrandirà amb més obres. I és que ja han rebut peticions d'artistes catalans i estrangers per donar obra (entre els quals n'hi ha d'Itàlia, França, l'Iran i Andorra).

"Ajudar a construir República"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat que 'Art per la República' ajuda a no oblidar que, malgrat "aquests moments enganyosament tranquils", a Catalunya "hi ha presos polítics i exiliats". "És absolutament lamentable; percebo que som una nació segrestada per un estat opressor que no entén absolutament res", ha afirmat.

Madrenas ha agraït als artistes el seu "acte de generositat" per "ajudar a construir República". Durant la presentació, el pintor i escultor Bonaventura Anson ha destacat que tots aquells qui han donat obra ho han fet, precisament, "per compromís polític".