Girona aprova el projecte per rehabilitar l'antic Modern i convertir-lo en pol de creació cultural

Les obres de la primera fase podrien començar el segon trimestre del 2019

La remodelació de l'antic Cinema Modern va cremant etapes administratives. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Girona ha aprovat el projecte de manera definitiva. Això permet tirar endavant el calendari previst per engegar les obres. Segons els càlculs de l'equip de govern, es preveu que els treballs puguin començar al voltant del segon trimestre del 2019 (perquè entremig caldrà fer-ne la licitació i l'adjudicació).

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, subratlla que la reforma no només permetrà recuperar l'edifici, sinó també que la ciutat guanyi un pol d'atracció cultural i artística. I és que serà allà on s'hi ubicarà la seu del nou centre d'arts i creació de la ciutat.

"Es tracta d'un nou projecte molt ambiciós de dinamització econòmica, d'atracció de talent i de musculació de les empreses culturals", ha dit Marta Madrenas. "La rehabilitació del Modern no està concebuda només com un espai on poder-hi dur a terme activitats artístiques, sinó també com a epicentre de les indústries culturals i creatives de la ciutat", hi ha afegit l'alcaldessa.

Dues fases

El projecte preveu intervenir sobre 2.401,80 metres quadrats, que és la superfície construïda del conjunt actual del Modern. L'edifici es divideix en planta baixa i quatre pisos. L'entrada es farà des del carrer Nou del Teatre, on es donarà accés a les escales i a l'ascensor.

El pressupost total del projecte és de 3.832.614,68 euros (IVA inclòs), que es divideix en dues fases. La primera fase es divideix en dues parts: la primera té un pressupost de 1.628.583,07 euros (IVA inclòs) i la segona té un pressupost de 453.440,51 euros (IVA inclòs). L'import del pressupost de la segona fase és de 1.634.685,22 euros (IVA inclòs). El projecte requereix una sèrie d'obres preliminars que tenen un pressupost de 115.905,89 euros (IVA inclòs).

La primera part de la primera fase es dedicarà a la rehabilitació de la tercera planta de l'edifici, on s'ubicaran les oficines de gestió del centre, a més d'una sala plató (d'uns 70 metres quadrats), un laboratori polivalent i sales de reunions. En aquesta fase s'actuarà també en els accessos a aquesta planta.

En el marc de la segona part de la primera fase, es completarà l'adequació dels accessos a l'edifici i s'actuarà principalment a la segona planta, la que ocupa actualment el Cinema Truffaut. Aquesta fase consistirà principalment en la reforma de la sala annexa a la sala d'exhibició actual per fer-hi una segona sala de projeccions. Aquest espai, de 89,25 metres quadrats, tindrà una capacitat per a 79 persones.

Es preveu que les obres de la primera fase s'enllesteixin al 2021. La segona fase del projecte inclourà la reforma de la sala principal de l'antic Cinema Modern, ubicada a la primera planta de l'edifici. Les actuacions permetran que la sala esdevingui un escenari complementari del Teatre Municipal (que es preveu destinar a l'àmbit artístic de la dansa). La sala, que es planteja com a espai polivalent, tindrà una capacitat per a 199 persones i una superfície de 221 metres quadrats.

El projecte d'obres es finançarà en part gràcies a la subvenció dels projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) del programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020.