Salut reestructura els horaris de cinc dispensaris de l'Alt Empordà davant la preocupació dels alcaldes

Els usuaris critiquen que s'ha reduït l'atenció sanitària

El Departament de Salut ha reestructurat els horaris de visites als dispensaris locals de Camallera, Sant Miquel de Fluvià, Garrigàs, Pontós i Palau de Santa Eulàlia, municipis que depenen de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Bàscara (Alt Empordà). Això ha comportat que el consultoris concentrin les visites en menys dies a la setmana però en una franja horària més llarga.
Segons la directora d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a comarques gironines, Sara Rodríguez, això permet guanyar "temps per a l'assistència" ja que s'intenta "que els professionals es desplacin el menys possible en la jornada laboral" entre poble i poble. Els veïns dels municipis però creuen que això es deu a una reducció de l'atenció sanitària i els alcaldes han coincidit amb el Departament de Salut en què hi ha una falta de metges a tot Catalunya i això podria afectar en un futur la cobertura sanitària local.
 
Actualment hi ha quatre metges que treballen en els dispensaris d'aquests cinc municipis. Tres d'ells són metges de família i el quart és pediatra. Des de l'abril, però, un dels facultatius ha demanat una reducció de la jornada del 30% i això ha comportat que des del Departament hagin de buscar un substitut. La reducció de jornada, però, ha arribat en el moment de reestructuració, fet que segons Rodríguez possiblement "s'hagi interpretat com una reducció del servei".

Des de l'ICS han negat que en cap cas els nous horaris als dispensaris suposin menys recursos humans, sinó que es tracta d'una pura coincidència. Una visió diferent de la que té l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, qui creu que han perdut "més d'aquest terç que reflexen les estadístiques". El batlle ha assegurat que durant un temps el pediatra "feia una part de pediatria i una altra part de medicina general" i ara ja no és així, fet que comporta menys hores d'assistència.

D'altra banda, la directora d'atenció primària de l'ICS a Girona ha apuntat que costarà trobar un substitut per al metge que ha demanat la reducció de jornada, ja que a Catalunya hi ha un dèficit de metges. De fet, Rodríguez creu que si l'ICS comptés "amb deu professionals més" a comarques gironines es podria "cobrir amb més garanties" el servei públic de sanitat. Tot i així, la directora ja ha assegurat que "s'hi està treballant" per resoldre el problema a "mig o llarg termini" a nivell de país.

L'Àrea Bàsica de Salut de Bàscara dona servei a 4.311 habitants distribuïts en onze municipis diferents. De tota manera, no tots ells compten amb dispensari local perquè es tracta de nuclis poc poblats. De mitjana, segons dades de Salut, els pacients fan vuit visites a l'any.

Els alcaldes de la zona, però, demanen que no hi hagi més tancaments de dispensaris perquè això comporta que gran part dels habitants, que són gent gran, es quedin sense cobertura sanitària. Això implica que hagin de fer servir el cotxe per desplaçar-se per anar al metge, ja que no hi ha bona cobertura de transport públic.

Amb preocupació

Per això l'alcalde de Bàscara veu amb preocupació la falta de professionals, perquè si ara hi hagués algun trasllat que no se substituís, podria comportar una despoblació dels municipis. Saurina ha matisat que "en la mesura que la gent disposi de serveis i no s'hagi de desplaçar, aquests petits pobles tindran vida" però si es retallen els serveis, la gent optarà per traslladar-se a ciutats o pobles més grans.

L'alcalde ha exemplificat aquesta despoblació progressiva amb la construcció d'uns blocs de pisos a Bàscara al costat del CAP que té el mateix municipi. Narcís Saurina ha explicat que la majoria de persones que van comprar aquests pisos eren gent gran que volia tenir el metge a prop de casa.

Davant d'això, el Departament de Salut també s'ha compromès a augmentar l'atenció domiciliària en aquests onze municipis de l'Alt Empordà. De fet, des de l'Institut Català de la Salut han remarcat el creixement que ja hi va haver durant l'any passat en aquest tipus d'atenció mèdica, què va augmentar un 22,20% en el cas de les visites de medicina i un 26,30% en les d'infermeria.

Estudi fet des de l'ABS

Des de l'ICS també han relacionat la reestructuració dels horaris als dispensaris amb els resultats d'un estudi psicosocial elaborat pels treballadors de l'ABS de Bàscara. Segons aquests resultats, els canvis d'horaris permetran millorar l'eficiència dels professionals mèdics i infermers. A més, l'estudi també concloïa que els dos col·lectius demanaven coincidir més hores en les consultes per poder compartir com cal tractar cada pacient.