La vida del més influent en la història del jazz, John Coltrane, arriba a Platja d'Aro

El festival IN-EDIT estrena el documenta sobre el músic nord-americà

El controvertit John Coltrane (conegut popularment com a Trane), fou un dels músics més influents en el panorama del jazz nord-americà marcant un abans i un després als anys 50 i 60. Comparat amb altres artistes de la talla de Lous Armstrong, Duke Ellington, Miles Davis o Charlie Parker, la seva vida fou marcada per una constant creativitat i avantguarda que abraçava els estils de bop, hard bop, free jazz i jazz modal.

Malgrat va morir amb tant sols 40 anys, fou extremadament prolífic a nivell musical, gravant al voltant de cinquanta discos amb el seu nom com a solista i participant en l'enregistrament de dotze més acompanyant a diverses bandes.

La història de Trane és com la de molts joves afroamericans que intenten sobreviure en una època marcada pel racisme i les guerres. Després de graduar-se a l'institut el 1943, el van reclutar a la Marina dos anys més tard, tornant a EUA el 1946 per reprendre la seva carrera musical mentre era ignorat pels seus progenitors que no eren conscients del talent de Coltrane. No fou fins els anys 50 i 60 que va marcar estil propi i influenciar a nous músics que s'endinsaven dins el món del jazz o que ja en formaven part activament.

La sinuosa vida del saxofonista es podrà veure avui amb la projecció del documental "Chasing Trane: The John Coltrane Documentary" a les deu de la nit als Jardins de la Masia Bas de Platja d’Aro (Baix Empordà). Aquesta és la primera projecció que es farà del festival 'IN-EDIT on tour' que serveix de braç extensor del festival barceloní de documentals musicals.

Seguidament de la projecció saltarà damunt l'escenari el DJ Carlo Simula a tres quarts de dotze de la matinada per a rematar el dia i donar així el tret de sortida a l'edició Estereofònics 2018 que seguirà demà.

Prèviament a la segona projecció de demà (17-20 h), per donar la benvinguda als festivals, hi ha programada la jornada inaugural amb set concerts de petit format d’estils diversos, gratuïts i a l’aire lliure en tres escenaris als carrers més cèntrics de Platja d’Aro, tot representant la varietat d’Estereofònics. Les actuacions seran al carrer Josep Bas: Medusa Box (indie-rock) i The 54321S (rock’n’roll i garatge); Plaça de l’Ajuntament: Empordanet (havaneres) i The Strombers (versions rock); i a l’Avinguda de la Pau: Pablo Martín Quartet (jazz), Damià Olivella (soul, blues, jazz i folk) i 4Hiverns (folk-pop). L’endemà, diumenge 3 de juny s’estrena la segona novetat d’enguany, el Festival Propers a Castell d’Aro, un cicle de concerts de petit format a la Plaça Lluís Companys, al nucli antic de la vila, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, cada diumenge de juny a mitja tarda (18 h) amb artistes consolidats del nou panorama musical del país: Eric Montefusco, Senior (en solitari), Estúpida Erikah, i Xarim Aresté (hi haurà servei de bar amb food trucks).