Un nou projecte millorarà la coordinació en incendis transfronterers

Compta amb un pressupost de 2,5 MEUR

Els bombers catalans i francesos actuaran de forma més coordinada a la zona transfronterera de La Jonquera i el seu corredor d'infraestructures amb la posada en marxa d'un projecte europeu, COOPEREM.
El programa es fixa com a prioritat oferir una resposta transfronterera "ràpida i eficaç" davant situacions d'emergència i fer actuacions de prevenció de risc d'incendis. Entre les actuacions previstes, hi ha elaborar una cartografia unificada i compartir comunicacions (els bombers francesos podran connectar-se a la xarxa Rescat quan entrin en territori català i a la inversa en cas de territori francès), entre d'altres.
 
El projecte, que es desenvoluparà fins al 2020, té un cost de més de 2,5 milions d'euros (MEUR), el 65% dels quals provenen del fons europeu FEDER. "Els veïns s'han d'ajudar i en situacions d'emergència no hi ha burocràcies ni fronteres; no podem esperar l'autorització de Madrid o París per enviar un camió a apagar un foc i aquest programa ens permetrà una major immediatesa i eficàcia", ha subratllat el director dels serveis territorials d'Interior de la Generalitat a Girona, Albert Ballesta. En un futur no descarten que es pugui estendre a altres zones.
 
S'estableixen tres eixos principals d'actuació, com és desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis entre els bombers catalans i francesos; oferir una resposta transfronterera "ràpida, eficaç i segura" davant emergències i aplicar una estratègia conjunta en matèria de prevenció davant el risc d'incendis.

El director dels serveis territorials d'Interior de la Generalitat, Albert Ballesta, subratllava que aquest programa permetrà "una major immediatesa i eficàcia" dels dos cossos de bombers. "Els veïns s'han d'ajudar i en situacions d'emergència no hi ha burocràcies ni fronteres; no podem esperar l'autorització de Madrid o París per enviar un camió a apagar un foc perquè aquest no entén de burocràcies i es va propagant", ha afegit.

L'àrea de treball se centra en l'espai transfronterer entre la Jonquera i els Pirineus Orientals així com el seu corredor d'infraestructures. Concretament, una superfície de 10.000 km2, més d’1,2 milions d’habitants, 13 comarques i 448 municipis donat que aquest punt és un dels principals nusos de mobilitat transeuropea de persones i mercaderies.

En els darrers trenta anys, aquesta zona ha estat escenari d’incendis devastadors. El més recent va ser el de juliol de 2012 que va començar en l’eix principal de comunicació transfronterera a l’Empordà. Va devastar 13.000 hectàrees de bosc i va causar la mort de quatre persones.

Mesures que recull el projecte

Entre les mesures que inclou el projecte hi ha l'elaboració d'una cartografia unificada i compartir comunicacions (els bombers francesos podran connectar-se a la xarxa Rescat quan entrin en territori català i a la inversa en cas de territori francès) o adaptadors per connectar les mànegues (actualment s'usen dos tipus diferents de rosques). També hi haurà oficials d'enllaç que parlaran català i francès per facilitar la comunicació alhora que també es farà formació i pràctiques conjuntes.

El pressupost del projecte és de 2.556.505 euros, el 65% dels quals s'assumiran amb fons europeus del FEDER a través del programa Interreg POCTEFA. Els diners restants els aportaran els set socis: Generalitat (Departament d'Interior i el d'Agricultura), Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l’Office National des Forêts i el SIVU-Albères.
 
Els seus impulsors no descarten estendre el model amb altres zones del territori en un futur, com podria ser al llarg de tot el Pirineu.