Personal sanitari s'aplega a l'Hospital de la Cerdanya en un curs d'helicòpters medicalitzats

L'equipament transfronterer vol atreure al curs més professionals de la salut de països propers

Unificar els criteris i protocols que es duen a terme a l'hora d'estabilitzar un malalt, preparar-lo per a un trasllat en helicòpter medicalitzat o, fins i tot, monitoritzar-lo durant el vol és l'objectiu d'un curs que s'ha impartit des del passat dimarts i fins aquest divendres a l'Hospital de Cerdanya. La formació ha aplegat prop d'una cinquantena de professionals de la salut, entre metges i infermers, provinents tant d'arreu de Catalunya com d'altres punts de l'Estat espanyol i de l'Amèrica del Sud. En el conjunt de les dotze edicions que s'han celebrat fins ara hi han passat unes 600 persones, motiu pel qual l'organització pensa, de cara al futur, en aprofitar el caire transfronterer de l'equipament per poder estendre aquests coneixements a facultatius francesos, andorrans i d'altres països propers.
El curs de tripulant d'helicòpter medicalitzat que acull l'Hospital de Cerdanya és únic a Catalunya i, entre d'altres, serveix per ensenyar als professionals de la salut a fer les maniobres de càrrega i descàrrega i a saber com manipular un malalt o una víctima d'un accident mentre dura el trasllat amb l'aparell. A més, també s'han organitzat diversos tallers d'emergències d'àmbit prehospitalari. Tot plegat, amb l'objectiu que estiguin més integrats a la tripulació, col·laborin, si és necessari, en la garantia de les mesures de seguretat i evitin els possibles obstacles que impedeixin al pilot tenir un camp de visió adequat.

Catalunya disposa de quatre helicòpters medicalitzats del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i són vuit les persones que, cada dia, estan de guàrdia per atendre les necessitats que hi puguin sorgir. Per tant, tal com ha explicat el cirurgià de l'Hospital de Cerdanya i director del curs, Antoni Veres, els professionals que hi treballen en aquesta àrea ja han dut a terme la formació en edicions anteriors. Per aquest motiu, el curs està obert a d'altres tipus de facultatius i, en el cas d'enguany, n'han vingut des d'altres punts de l'Estat espanyol i de l'Amèrica del Sud. De cara al futur, segons ha dit Veres, es vol fer arribar als països veïns, sobretot França i Andorra, aprofitant el caire transfronterer de l'equipament.

El curs, d'un total de 50 hores i que capacita als seus estudiants a formar part de la tripulació d'un helicòpter medicalitzat, ha comptat amb un total de 12 hores de pràctiques, bona part de les quals s'han dut a terme a la part exterior de les instal·lacions de l'Hospital de Cerdanya. Els inscrits han estudiat tant aspectes mèdics com de formació en aeronàutica, tenint en compte també com els canvis tecnològics que afecten als aparells mèdics poden influir en els protocols a seguir.

En l'organització de la formació, dirigida pel doctor Veres, que és especialista en medicina aeronàutica, hi col·labora l'Hospital de Cerdanya, la Fundació Hospital de Puigcerdà i el SEM, a més de l'Ajuntament de Puigcerdà i la Diputació de Girona.