Un home troba una roca a Gombrèn que resulta ser un dolmen de més de 4.000 anys

La troballa s'ha fet en el marc d'un estudi sobre el patrimoni que s'està realitzant a la zona

Un veí de Campdevànol, Juan Vigueras, que participava en un estudi sobre el patrimoni de Gombrèn (Ripollès) va descobrir a principis d'abril un dolmen a tocar d'una masia dels Camps de Montgrony, molt a prop de la carretera. Per confirmar la troballa, va alertar els serveis territorials de Cultura i el Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional, que van visitar-lo a principis de maig.

Segons ha explicat l'arqueòleg, Josep Tarrús, "no hi ha cap dubte que es tracta d'un dolmen i sorprèn que ningú l'hagi estudiat fins ara". Segons ha dit, ara la Generalitat l'incorporarà a les seves fitxes de patrimoni i s'intentaran buscar recursos per fer-hi una excavació arqueològica. Tarrús afirma que com que està ubicat en un terreny calcari, no es pot descartar que hi hagi restes humanes. El monument dataria entre el 2.500 i el 1.800 aC.

Es tracta d'un dolmen simple i amb un accés a la cambra funerària a través d'una llosa frontal rebaixada, que deixa una finestra a través de la qual devien dipositar els cadàvers. El monument conserva tots els elements excepte la coberta i mesura gairebé dos metres de llargada i 1,35 d'amplada i 1,45 d'alçada.

Aquest seria el segon dolmen d'aquestes característiques que es localitza a la zona després que l'any 1981 Josep Castany descobrís el del Salt a Llaés.

L'alcalde del municipi, Eudald Pica, diu que l'Ajuntament no farà valoració fins que la Generalitat l'informi de manera oficial de la troballa ja que el monument estaria ubicat en una finca privada. Ha admès, però, que al municipi es tenia coneixement de la possible existència d'un dolmen però que "mai s'havia investigat a fons".