6.000 persones ballaran la 'sardana per la llibertat' a l'Estany de Banyoles

Serà el 30 de juny i es ballarà 'Vent d'octubre'

Ballar la 'Sardana per la Llibertat' al voltant de l'Estany de Banyoles amb 6.000 persones. Aquest és el repte que l'ANC i el CDR del Pla de l'Estany, juntament amb el Foment de la Sardana, s'han proposat per denunciar el que consideren una "involució democràtica" a l'estat espanyol. "En ple segle XXI, i de forma totalment incomprensible, la llibertat en el seu concepte més ampli es troba fortament amenaçada", han afirmat aquest dimarts els organitzadors, tot posant l'exemple de la privació de llibertat de "persones de pau pel seu pensament polític" o de la llibertat d'expressió amb les condemnes a músics, entre d'altres.

Serà el 30 de juny a les vuit del vespre. Aquell mateix dissabte se celebrarà l'Aplec de la Sardana just en en el tram principal de la Sardana per la Llibertat. De fet, aquesta part serà el 'tram 1' i estarà reservat a "familiars dels presos polítics i exiliats" a través de l'Associació Catalana pels Drets Civils. Txell Pujol, membre de l'organització, ha explicat que es demanarà als participants que vesteixin de groc per "tenyir amb el color de la llibertat" tot el volt de l'estany i que portin un transistor per seguir les sardanes a través de Ràdio Banyoles.

Una sardana inèdita de Paco Viciana

A banda de la lectura d'un manifest, es ballaran dues sardanes. 'Somni' del compositor Manel Saderra, i 'Vent d'octubre', composada expressament per l'ocasió amb música de Paco Viciana i lletra de l'escriptor de Josep Navarro Santaulàlia. El compositor ha avançat que es tracta d'una peça "molt animada, reivindicativa i positiva" que s'inspira amb una altra sardana molt popular com és 'La Santa Espina'. Viciana ha recordat que es va prohibir durant anys i que és tota una declaració d'intencions quan comença amb "som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol". A 'Vent d'octubre' arrenca amb "som gent tranquil·la" i és "un reclam a la llibertat" que acaba amb un "som lliures", ha detallat.

Per la seva banda, l'escriptor banyolí ha explicat que la lletra es basa en un poema que va escriure sobre la manifestació amb espelmes a la Diagonal de Barcelona l'octubre passat i que li va donar plena llibertat a Viciana perquè "retallés" els versos com cregués convenient. Ambdós han admès sentir-se molt "orgullosos" i "honorats" de participar en la iniciativa.

Inscripcions obertes a través del web

Han obert el web on els interessats podran inscriure's per participar-hi o per ajudar en l'organització com a voluntaris. Seguidament, se'ls demanarà respondre a un mail en un termini de 24 hores per després ja rebre la inscripció amb el tram assignat. La previsió és que faran falta com a mínim unes 6.000 persones per poder omplir els 25 trams que recorreran els 6.936 metres de perímetre de l'estany. "Tothom hi és benvingut i recomanem que vinguin amb temps", han explicat.

No es descarta convidar alguna personalitat destacada del món de la política però han subratllat que "el protagonisme el tindrà la societat civil" que és d'on ha sorgit la iniciativa. Properament s'anunciarà qui llegirà el manifest i la posada a la venda de material per recollir fons per sufragar les despeses d'organització.

No és la primera vegada que es fa una sardana al voltant de l'Estany de Banyoles. Fa 20 anys, el juliol del 1998, es va fer amb més de 12.000 persones que van ballar 'Somni' i 'Sardanes al casino' en homenatge als compositors Manel Saderra i Martirià Font. També es va aconseguir batre un rècord Guinness.