Uns 300 estudiants protesten pel centre de Girona contra la sentència de 'La Manada'

La manifestació no s'ha seguit a la UdG

Uns 300 estudiants han protestat aquest dijous pels carrers de Girona contra la sentència judicial del cas de 'La Manada'. La manifestació ha començat des de la plaça U d'Octubre i ha recorregut durant més d'una hora el centre de la ciutat.

Els estudiants, sobretot de secundària i batxillerat, s'han aturat també davant dels jutjats de Girona on han criticat la decisió de l'Audiència Provincial de Navarra amb crits com "la injustícia ens ha violat a totes".

Una de les membres del col·lectiu Lliures i Combatives, Aleia Jou, ha denunciat que la decisió dels magistrats "no és un cas aïllat" sinó que es tracta "d'un problema amb el patriarcat". La jornada de vaga, que també estava convocada a la universitat, ha tingut un seguiment nul a la UdG ja que no comptava amb el suport del Consell d'Estudiants ni del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

El col·lectiu Lliures i Combatives, integrat al Sindicat d'Estudiants que és qui ha convocat la vaga, va programar ara fa dues setmanes aquesta jornada de protesta per expressar el seu rebuig a la decisió de l'Audiència Provincial de Pamplona de qualificar d'"abús" i no pas violació els fets que s'atribueixen als membres de 'La Manada'.

"Hem buidat les aules perquè creiem que és molt injust i si no fem res, res no canvia". Nerea Benjumea, membre de Lliures i Combatives, resumia així el motiu pel qual uns 300 estudiants de secundària i batxillerat s'han concentrat a Girona per protestar contra la sentència de 'La Manada'.

Benjumea explica que el conjunt de protestes que es fan arreu de l'Estat són una mostra de solidaritat cap a la víctima, perquè vegi que "no està sola". Precisament, aquesta ha estat una de les proclames que s'han sentit en el transcurs de la manifestació que ha tingut com a punt de partida la Plaça U d'Octubre.

Després de la lectura d'un manifest, unes 300 persones han anat seguint un recorregut que ha passat per diferents punts del centre de Girona, com el carrer Santa Clara, el Pont de Pedra, la Rambla o la plaça del Vi. A partir d'aquí, els manifestants han enfilat fins als jutjats de Girona a través de la plaça Independència.

La concentració ha arribat a aquest punt després de pràcticament una hora de marxa i el grup ha cantat proclames com "la injustícia ens ha violat a totes" o "si no vull, és violació". La manifestació ha recollit les simpaties d'alguns vianants que han aplaudit els estudiants.

El col·lectiu organitzador es mostrava satisfet per la protesta que "ha superat les expectatives", segons ha explicat Aleia Jou, que forma part del col·lectiu Lliures i Combatents. Jou considera que la sentència "no és un cas aïllat" ja que hi ha "un problema amb el patriarcat".

Dia normal a la UdG

La vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants no ha tingut seguiment a la Universitat de Girona (UdG), que ha registrat l'activitat d'un dia normal. El principal motiu és que la convocatòria no comptava amb el suport del Consell d'Estudiants ni del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

En un comunicat d'ahir, el SEPC considerava que el seu paper com a estudiants "va més enllà d'aprofitar i apropiar-nos d'un ambient polític que ens és favorable de cara a la galeria". El sindicat, a més, criticava que la convocatòria s'havia fet "sense comptar amb el gruix del moviment estudiantil". Finalment, també recordava el precedent de la vaga del 8-M, com a exemple de "formes d'organització conjuntes i col·lectives" que creuen necessàries.