El servei de Cirurgia Pediàtrica del Trueta i el Santa Caterina opera 500 pacients durant l'últim any

L'àrea aplica tècniques mínimament invasives i avançades

El servei de Cirurgia Pediàtrica dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt ha intervingut mig miler de pacients durant el darrer any amb un índex de mortalitat del 0%. D'aquests, 90 han estat atesos entre les cinc de la tarda i les vuit del matí, la franja horària que des de fa dos anys es cobreix amb una guàrdia localitzable i que permet atendre urgències les 24 hores del dia.
 
L'ampliació de l'abast del servei es va posar en marxa amb la signatura del conveni entre l'hospital de la Vall d'Hebron i el Trueta amb l'objectiu d'unificar funcionalment els dispositius d'urgència en cirurgia pediàtrica i d'oferir una assistència integral. La reorganització del servei, a més, ha permès ampliar fins a quatre el nombre d'especialistes adscrits al centre gironí, que també atent infants del Santa Caterina. L'àrea utilitza tècniques mínimament invasives i avançades que incrementen els beneficis en els pacients, inclosos els nounats i els lactants.
L'acord entre els centres hospitalaris que va permetre l'ampliació de l'abast del servei inclou sessions telemàtiques que es realitzen setmanalment entre professionals de Girona i Barcelona. També ha incrementat la complexitat de les operacions realitzades al Trueta i s'ha aconseguit pràcticament eliminar les derivacions de pacients gironins cap a Barcelona. De fet, durant l'any passat, només tres pacients neonatals es van haver d'enviar a la Vall d'Hebron a causa de la complexitat del suport mèdic que requeria la seva patologia.

A més, gràcies a la coordinació clínica i quirúrgica compartida, els casos tractats gaudeixen d'una millor continuïtat assistencial. La col·laboració, d'altra banda, permet compartir protocols i procediments amb la Vall d'Hebron.

L'equip de cirurgia pediàtrica està format per professionals d'anestèsia, infermeria i cirurgia i compta amb el suport d'una planta d'hospitalització especialitzada així com d'una UCI neonatal i pediàtrica.

Atenció integral a l'infant

Amb la reorganització del servei, el Trueta ha "reforçat" el seu paper en aquest àmbit dins de la Regió Sanitària de Girona. Oferint una atenció integral a l'infant des de l'etapa fetal fins al final de l'edat pediàtrica. Tot plegat, a través d'un equip multidisciplinari en perinatologia, cirurgia i UCI, que realitza les intervencions necessàries als nadons, fins i tot quan tenen poques hores de vida, com en casos en els quals pateixen malformacions a la paret abdominal.

Precisament, una de les principals novetats del servei ha estat l'increment de procediments realitzats amb laparoscòpia en diferents malalties, com les malformacions anorectals, urològiques i les hèrnies inguinals. Justament aquestes hèrnies (juntament amb les umbilicals) són la segona patologia més atesa per aquesta àrea, un rànquing que lideren les malformacions urològiques, considerades d'alta complexitat.

Actualment, al Trueta s’operen totes les patologies en edat infantil, excepte les relacionades amb el cor i amb el cap, que es continuen derivant a l’Hospital Vall d’Hebron.