El Bòlit mostra els resultats del treball ''Nacionalismes d’un mateix''

Hi han participat quatre artistes d'instituts gironins

A les dotze del migdia d'avui s’inaugurarà al Bòlit_PouRodó l’exposició “Nacionalismes d’un mateix”, que recull els resultats de la sisena edició del projecte educatiu Bòlit Mentor. La mostra ha estat comissariada per Núria Güell, que n’ha estat la mentora, i és obra de les artistes Alba Mayol Curci, Imma Marco, Clara Pelegrin i Iris Torruella. L’exposició es podrà veure fins al 10 de juny.

El programa anual Bòlit Mentor es porta terme en col·laboració amb els instituts de secundària Santiago Sobrequés i Carles Rahola, de Girona, i Josep Brugulat, de Banyoles, en una aposta per la creativitat en l’àmbit educatiu. Les quatre artistes visuals, seleccionades per concurs, s’han introduït en els centres i han treballat amb grups d’estudiants un projecte artístic compartit, mentre que la comissària de l’exposició ha fet l’acompanyament integral de l’experiència, sent mentora de les artistes i fent de mediadora entre el centre d’art i el centre educatiu, entre la proposta artística i el públic.

Aquesta sisena edició ha estat dirigida per l’artista Núria Güell i les artistes, triades en convocatòria pública, són Irma Marco, que ha desenvolupat el seu projecte a l’institut Santiago Sobrequés i Vidal;  Alba Mayol Curci a l’Institut Carles Rahola i  Clara Pelegrin i Iris Torruella que ho han fet a l’Institut Josep Brugulat, de Banyoles. La proposta temàtica proposada per Núria Güell se situa dins del món de les xarxes socials amb el propòsit d’obrir un ventall de qüestions sobre el concepte i model d’identitat, partint de la idea que el subjecte, l’individu, va més enllà de les identificacions i categories que se’ns imposa com a imperatiu.

En paraules de la comissària, durant la darrera dècada s’ha vist com les comunitats s’han anat radicalitzant. Totes volen mostrar els seus símbols i expressar els seus valors públicament. Però també el subjecte, l’individu, la persona, s’ha tancat i radicalitzat sota una mena de nacionalismes d’un mateix.

En aquesta nova convocatòria del Bòlit Mentor i el projecte expositiu “Nacionalismes d’un mateix” les artistes, Alba Mayol Curci, Irma Marco, Clara Pelegrin i Iris Torruella, i els estudiants dels tres instituts han obert escletxes en les categories i identificacions que se’ns imposen (i imposem), com a imperatiu, desafiant el pensament binari que simplifica la realitat i nega la complexitat, amb la base que el “jo” no és res més que una posició d’equilibri.

A la instal·lació “Imatges recurrents”, de Clara Pelegrin i Iris Torruella, les artistes han treballat amb els estudiants la necessitat de posar atenció a la mirada, a  plantejar a on es situa l’individu i en quina posició es col·loca a l’altre.

Alba Mayol Curci, a” Parlament tòtem”, a través de tòtems creats pels alumnes, genera autorepresentacions que trenquen amb el binarisme occidental societat-natura i permeten pensar una comunitat híbrida que posa en qüestió la retòrica dels discursos totalitaris i inaugurar un parlament latent.

Amb una metodologia en la que la creació col·lectiva i els processos combinats cobren protagonisme, “Xarxa Temporalment Autònoma”, d’Irma Marco, opera des de la reflexió i, alhora, des de l’espontaneïtat i des d’allò més lúdic. Un projecte obert, en procés, centrat en la construcció d’identitats a través de les xarxes socials i les noves tecnologies, d’una xarxa temporalment autònoma.

Activitats

“Per on passen les meves fronteres, amor?”

Conferència a càrrec de Laura Llevdot

Dijous 24 de maig, 18.30 h

Bòlit_PouRodó

Inscripció gratuïta prèvia a info@bolit.cat o 972 427627

Més informació a www.bolit.cat