Lloret de Mar es convertirà en una ''destinació pionera en cuina de la salut''

El projecte, a cincs anys vista, es fa conjuntament amb la Fundació Alícia

Lloret de Mar (Selva) vol revolucionar els fogons dels seus establiments. L'Associació de Bars i Restaurants i el Gremi d'Hostaleria s'han aliat amb la Fundació Alícia per convertir el municipi en un referent com a destinació turística saludable.

L'origen del projecte ve de la percepció del consistori que ja s'ha "creat marca com a destinació turística", però no hi ha la mateixa consolidació "amb l'oferta gastronòmica", ha subratllat l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat. La iniciativa és una peça més del pla estratègic de reconversió turística que està tirant endavant el municipi, que rep més de cinc milions de visitants anuals.

Ara, Lloret es vol convertir en una "destinació pionera en cuina de la salut", tal i com l'ha definit el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés. L'entitat fa aproximadament un any que treballa amb tots els detalls per poder desplegar aquesta iniciativa i que inclogui el màxim d'establiments.

L'objectiu és transformar almenys la meitat de l'oferta hotelera de Lloret. A hores d'ara, els establiments que hi participen suposen 12.000 dels 29.000 llits disponibles. El president del Gremi d'Hostaleria, Enric Dotras, ha detallat que el primer pas és "aconseguir la implementació del Distintiu d'Alimentació Mediterrània (AMED) als establiments".

El segell AMED implica complir una sèrie de requisits com cuinar amb oli d'oliva, incorporar plats a base de verdures i productes integrals al menú i a la carta, i potenciar un consum responsable de l'alcohol.

Cura amb al·lèrgies i intoleràncies

El projecte a cinc anys vista, però, va més enllà de potenciar el consum de fruita i verdura. Una altra línia prioritària passa per treballar amb el tema d'al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Un repte que suposa dedicar temps a la formació del personal de cuina i sala per poder atendre les persones que tenen aquests problemes amb el consum d'alguns aliments.

Entre d'altres, caldrà millorar processos de cuina, fer noves cartes i menús, formar personal expert per atendre les persones i no discriminar productes com els que no tenen gluten en un espai apartat dels bufets d'esmorzar.

A més, Massanés recorda que el concepte de "bo i saludable" varia en funció de les persones. Per això, el pla contempla preparar ofertes dirigides a col·lectius com els esportistes i, en especial, als ciclistes (un client habitual als hotels de Lloret). Però també a vegetarians i flexiterians (aquells qui volen reduir la proteïna de carn de la seva dieta i aposten per una cuina vegetariana flexible).

La cuina local, proper pas

L'alcalde de Lloret ha qualificat el projecte de cuina de la salut com a "molt estructurat i sòlid". La transformació de l'oferta gastronòmica no ha d'equivaldre a fer-la més complicada ja que, com diu Toni Massanés, "ha de ser pràctica". "No podem ser herois de l'alimentació cada cop que vulguem menjar ", precisa.

La iniciativa ja es comença a desplegar de manera efectiva a Lloret de Mar. Ara mateix, Massanés considera que "el prioritari és més salut i donar resposta al tema de les al·lèrgies". A partir del 2019, el repte és treballar amb "l'eix identitari de la cuina local".

L'objectiu final, segons Jaume Dulsat, és que tothom "pugui aportar" per fer de Lloret un lloc amb "una gastronomia excel·lent".