El treball de Neus Pagès guanya el premi CRACS 2018

L'obra compara la guerra civil espanyola i l’actual conflicte sirià i l’impacte sobre els exiliats

La 6a edició del Congrés de Recerca d'Alumnes de Centres de Secundària (CRACS) ha tingut lloc aquest dimecres, 18 d’abril, a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG). Adreçat a estudiants de segon de batxillerat, aquest “simulacre” de congrés a petita escala ha posat en valor l’esforç realitzat pels estudiants de batxillerat en el seu treball de recerca.

L’estudiant Neus Pagès, de l’institut Castell d’Estela d’Amer, s’ha endut el premi CRACS 2018 pel seu treball titulat Petjades sense rastre, amb la tutoria de la professora Puri Merino. La recerca de Neus Pagès s’ha centrat en comparar la guerra civil espanyola i l’actual conflicte sirià i l’impacte sobre les persones que es veuen forçades a l’exili. En el treball ha incorporat altres visions, com ara la d’un refugiat bosnià, i tot plegat ha quedat recollit en un documental que incorpora vuit entrevistes. El premi està dotat amb 1.500 euros, que s’aplicaran com a descompte a la matrícula 2018/19 de 1r de curs de qualsevol estudi impartit a la UdG.

De les 45 candidatures presentades, vint-i-quatre alumnes han estat els finalistes d’aquests premis. El centre educatiu amb més estudiants finalistes ha estat l’institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona. Per a la selecció, els estudiants han enviat un vídeo de dos minuts amb les principals conclusions de la seva investigació i s’han penjat al canal institucional de la UdG a YouTube. El vídeo més popular ha rebut el Premi del Públic. Berta Gomes ha obtingut el major nombre de “m’agrada” (925) pel seu treball Importància ecològica dels ratpenats. Estudi del ‘Myotis Daubentonii’. En total, el conjunt de vídeos han acumulat 35.000 visites (veure’ls tots).

El rector, Joaquim Salvi, ha inaugurat l’acte i ha convidat als participants a sentir la UdG com casa seva. Tot seguit, els finalistes han defensat la seva recerca davant els membres del tribunal. El jurat que ha valorat els treballs ha estat format pel vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors, José Antonio Donaire; la representant del Consell d’Estudiants, Laia Gil; l’assessor TAC dels Serveis Territorials a Girona del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Claudi Teixidor; la coordinadora del CRACS, Núria Ayguadé; i els  investigadors i investigadores de la UdG Joaquim Meléndez, Sara Pagans, Gemma Ubasart, David Brusi i Margarida Casacuberta.

En total, s’han repartit dotze premis:

Menció especial AL CENTRE EDUCATIU amb més treballs seleccionats pel Congrés CRACS
INS Santiago Sobrequés i Vidal

Premi del PÚBLIC
Berta Gomes Pujol (INS Frederic Martí i Carreras, Palafrugell) - Importància ecològica dels ratpenats. Estudi dels Myotis Daubentonii

Premi a l’EMPRENEDORIA
Lluc Verdaguer Macias (INS Bosc de la Coma, Olot) - Pickle, EatGood BeGood

Premi al COMPROMÍS SOCIAL
Guillem Corrales Clara (INS Santiago Sobrequés i Vidal, Girona) - 90 esglaons

Premi al VÍDEO MÉS CREATIU
Júlia Isern Morilla (INS Santiago Sobrequés i Vidal, Girona) - Calçant joies

Premi a LA MILLOR RECERCA DE L’ÀMBIT TECNOLÒGIC
Eloi Quintana Ferrer (INS Pla de l’Estany, Banyoles) - E-Way. Disseny i construcció d'un Segway

Premi a LA MILLOR RECERCA DE L’ÀMBIT SOCIAL
Lluís Gómez Palanques (INS Rocagrossa, Lloret de Mar) - Assassinats a les cunetes

Premi a LA MILLOR RECERCA DE L’ÀMBIT DE LA SALUT
Alba Bermejo Soler (INS Josep Brugulat, Banyoles) - El gen SCN5A i la mort sobtada cardíaca

Premi a LA MILLOR RECERCA DE L’ÀMBIT HUMANÍSTIC
Paula Puigvert Crous (INS Bosc de la Coma, Olot) - Un duel de plomes. Cervantes vs Lope de Vega

Premi a LA MILLOR RECERCA DE L’ÀMBIT CIENTÍFIC
Berta Gomes Pujol (INS Frederic Martí i Carreras, Palafrugell) - Importància ecològica dels ratpenats. Estudi del Myotis Daubentonii

Premi a LA MILLOR DEFENSA
Sergi Nierga Carreiro (INS Pla de l’Estany, Banyoles) - Adaptació i redisseny d’una pròtesi per a un infant (0-3 anys)

Premi CRACS 2018
Neus Pagès Selga (INS Castell d’Estela, Amer) - Petjades sense rastre