El Liceu acull l'estrena mundial de 'Demon'

La parella protagonista la formen el baríton letó Egils Siliņš i la soprano lituana Asmik Grigorian

El Gran Teatre del Liceu acull l’estrena mundial de la nova producció Demond’Anton Rubinstein, òpera cabdal del repertori rus de finals del segle XIX que mai abans no s’havia vist al Liceu. Tot un redescobriment d’un clàssic de l’òpera russa que comptarà amb un dels directors d’escena més innovadors de la lírica d’aquest país, Dmitry Bertman, i amb la direcció musical del seu compatriota Mikhail Tatarnikov, amb qui el públic del Liceu ja va poder gaudir en el concert de Dmitri Hvorostovsky el novembre de 2016. Al capdavant del repartiment estaran dues figures de primer nivell i habituals dels teatres d’òpera més importants del món, el baríton letó Egils Siliņš com a Dimoni, i la soprano lituana Asmik Grigorian, última triomfadora del Festival de Salzburg que debuta al Liceu com a Tamara. El cast el completen el contratenor Yuriy Mynenko en el paper d’Àngel, el tenor Igor Morozov en el paper de Príncep Sinodal o el baixAlexander Tsymbalyuk en el rol de Príncep Gudal, tots tres ucraïnesos i debutants al Liceu. L’estrena de Demon es dedicarà a la memòria del baríton rus Dmitri Hvorostovsky, traspassat el mes de novembre i que va participar en la creació d’aquesta producció que ell mateix havia de protagonitzar.

El Gran Teatre del Liceu lidera aquesta coproducció en la qual també participen l’Helikon Opera de Moscou, l’Opéra National Bordeaux i l´Staatstheater Nürnberg. Un projecte gestat a Barcelona i amb una espectacular escenografia ideada per Hartmut Schörghofer, que situarà sobre l’escenari “un gran túnel que connecta diferents mons i reprodueix la tragèdia de l’amor”, assegura Dmitry Bertman. Al fons d’aquest cilindre, una gran esfera inflable amb un projector al centre anirà generant múltiples realitats, canviant d’aspecte i donant claus de les diferents accions del relat, esdevenint una esfera de foc, un ull que vigila o una tempesta de sorra, entre molts d’altres.     

El Dimoni i Tamara protagonitzen una “història d’amor i passió” en la qual el seu personatge protagonista, tot i la seva naturalesa sobrenatural, acabarà per tenir “més humanitat i bon fons que tots nosaltres” assegura Dmitry Bertman. El mateix director destaca moments musicals memorables de Demon com “la bella ària del príncep Sinodal, l’ària «Nochen’ka temnaya» («La nit és fosca»), el poderós cor de dol per la mort de Sinodal i l’impressionant duo final del tercer acte entre Tamara i el Dimoni, autèntic clímax de l’òpera”.

Anton Rubinstein va ser autor de més de quinze òperes, de les quals al Liceu únicament s’ha vist Néro el 1898, la primera òpera russa representada a Barcelona. Al mateix Teatre, el compositor i pianista –rival de Liszt– va actuar com a concertista en dues ocasions, en una de les quals l’orquestra va interpretar el ballet de la seva òpera Demon, basada en el poema homònim del «maleït» Mikhaïl Lérmontov, titllat de sacríleg i blasfem per la censura eclesiàstica russa. Demon és una òpera en tres actes i llibret de Pavel Alexandrovich Viskovatov. L’estrena absoluta va ser el 25 de gener de 1875 al Teatre Mariïnski de Sant Petersburg. I el 23 d’abril s’estrenarà al Gran Teatre del Liceu.