Guia Peñin diu que la DO Empordà ''defensa molt bé'' les varietats pròpies

Alberto Ruffoni afirma que hi ha entre quatre i cinc bodegues que "despunten"

Durant gairebé tres dies, el tastador de la prestigiosa guia provarà uns 230 vins de la DO Empordà (103 negres, 63 blans, 29 rosats, 28 dolços i 3 escumosos). Des d'aquest dimarts i fins avui ja n'ha valorat gairebé 200, la majoria negres, rosats i blancs. Ruffoni assegura que les impressions que té fins ara són "bones" i que, en general, augura que els vins de la denominació seguiran la línia dels darrers anys amb puntuacions altes a la Guia Peñin.

El tastador afirma que els vins de la zona "evolucionen molt bé" i que els cellers "defensen" d'igual manera les varietats autòctones, que identifiquen que "estem bevent un vi de l'Empordà". En aquest sentit, a més, assegura que les bodegues estan entenen el que busca el consumidor. "Ja no estem tant interessats en vins tant alcohòlics, sinó en vins més lleugers i això s'està aconseguint molt bé en els vins joves negres i les garnatxes".

Ruffoni ha destacat, a més, que hi ha entre quatre i cinc cellers de la zona que "despunten" amb productes "realment bons". En aquest sentit, diu que hi ha altres denominacions on no hi ha cap bodega que "lideri" i que això "aquí no passa". No ha volgut avançar de quins es tracta però ha apuntat que alguns ja fa temps que "treuen el cap" i sobresurten respecte de la resta. En els darrers anys, els que millors puntuacions han obtingut a la guia han estat els del Castell de Peralada, Vinyes Olivardots, Martí i Fabra, Masia Serra o Mas Llunes.

Les puntuacions es podran consultar a la guia que s'editarà en paper el proper mes d'octubre però, com a novetat, aquest any els seus promotors també la posaran a la venda online d'aquí a un mes i mig. Els vins que han participat a la convocatòria apareixeran puntuats i avaluats en aquesta guia, que serveix de referència a restauradors i cadenes comercials de tot l'Estat espanyol.

Trobar "l'equilibri"

Entre els reptes de futur, Ruffoni a apuntat a la necessitat de trobar un "equilibri" en la recerca de vins menys alcohòlics. "En alguns ocasions potser alguns s'estan convertint en massa lleugers i potser caldria bascular entre la l'estructura i el sabor i la seva lleugeresa", afirma.

A la convocatòria d'enguany hi ha participat pràcticament tots els 51 cellers que integren la DO Empordà. Amb la particularitat que s'hi ha adherit una bodega nova de Palamós (Baix Empordà). Ruffoni ha detallat que han pogut veure coses innovadores com vins criats en àmfores o macerats en pells. "Tot això té a veure amb les tendències que busca el mercat i ja no només és que tingueu puntes de llança sinó també gent que experimenta amb coses noves i això és molt interessant", ha dit.

Els dolços, el producte estrella

Tot i que encara no ha pogut tastar-los, Ruffoni ha avançat que preveu els vins dolços, també coneguts com els "generosos", continuïn ostentant la consideració de producte estrella de la denominació. "Que sapigueu que teniu en ells un tresor", ha insistit.