El 56% de víctimes gironines d'agressions i abusos sexuals tenen menys de 20 anys

La majoria dels casos es donen en relacions de confiança

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra van rebre 107 denúncies per abusos i 80 per agressions sexuals a les comarques gironines. Són més que al 2016, quan aquesta xifra negra es va situar en 94 i 74 fets, respectivament. El comissari Josep Milan admet que aquest increment els preocupa, però també subratlla que, en part, això es deu al fet que aquest tipus de delictes cada cop es denuncien més, i això contribueix a fer aflorar aquesta xifra negra.

Els motius perquè les víctimes no denunciïn són diversos. Van des de les amenaces fins a l'autoculpa. Hi ha aquelles víctimes que volen oblidar l'experiència traumàtica i ho viuen en silenci. D'altres, que senten vergonya i es culpen a elles mateixes. I fins i tot, hi ha noies que tenen por de sentir-se qüestionades (perquè l'agressor forma part del seu grup d'amics) i es pensen que, quan ho expliquin, no les creuran.

"Estem parlant d'un delicte que envaeix un espai molt íntim de les persones", concreta el cap de la Regió Policial. "Ja d'entrada, no és fàcil interioritzar-ho i si, a més, aquestes agressions o abusos es donen dins el cercle de confiança, com pot ser la mateixa família, en moltes ocasions a la víctima li costa fer-ho públic", subratlla el comissari Josep Milan.

Menys de 20 anys

El perfil de les víctimes en aquest tipus de delictes és ampli. Poden ser des de nenes que pateixen tocaments (en molts casos per part de familiars o coneguts), joves a qui agredeixen durant nits de festa o dones a qui els seus marits o parelles forcen a tenir-hi relacions. Però sí que, a la demarcació, més de la meitat tenen menys de 20 anys.

En concret, segons recullen les dades dels Mossos d'Esquadra, l'any passat un 13,4% de les víctimes eren tan sols nens o nenes menors de 10 anys i un 19,2% eren adolescents (amb edats compreses entre els 11 i els 15 anys). L'anàlisi policial també detalla que un 23,52% tenien entre 16 i 20 anys i que un altre 16,57% eren joves amb edats compreses entre els 21 i els 30.

El comissari Milan explica que, a l'hora de donar atenció a les víctimes, els Mossos d'Esquadra prioritzen la seva protecció. "Els oferim totes les eines que tenim al nostre abast i també actuem de manera coordinada juntament amb jutges i fiscals", subratlla el cap de la Regió Policial.

99 detinguts durant el 2017

Si bé les denúncies s'han incrementat durant el 2017, també ho ha fet el número de detinguts que els Mossos d'Esquadra han fet per aquests delictes. A la demarcació, l'any passat la policia va arrestar 99 persones per agressions o abusos sexuals (al 2016, van ser-ne 84).

El comissari assegura que a les comarques gironines no hi ha "depredadors sexuals"; és a dir, aquells agressors que, de manera reiterada, aborden les seves víctimes al carrer –sovint, emparant-se en la foscor de la nit- i les ataquen sexualment.

Tot i això, Josep Milan precisa que al llarg de l'any passat sí que han arrestat sospitosos que havien abusat de més d'una víctima (sovint, menors). En aquests casos, concreta el comissari, moltes vegades els delinqüents s'aprofiten que entre ells i la víctima "existeix una relació de confiança prèvia". Això va passar, per exemple, en el cas del monitor del gimnàs de Salt (Gironès) que suposadament abusava de menors a qui feia classes en un centre d'arts marcials mentre feien estiraments o amb l'excusa de donar-los un massatge.