Albiren la Rosette Nebula des de l'observatori d'Albanyà

És la rosa còsmica que apareix pels volts de Sant Jordi

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà ha pogut captar la Rosette Nebula, una rosa còsmica, formada majoritariament per hidrògen (d'aquí el seu color rosa-rogenc). El fenòmen se situa vora d'un núvol molecular gegant a la constel.lació de Monoceros (Unicorni) situat a uns 5.200 anys llum de la Terra.

La visibilitat de la nebulosa seria des de la segona meitat de la tardor, hivern sencer i primera meitat de la primavera. Però és ara que Juan Carlos Casado (astrofotògraf i President de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà) ha pogut captar el fenòmen en tota la seva espectacularitat.

Què és l'Observatori Astronòmic d'Albanyà?

L’Observatori, creat amb materials d’última generació i equipaments d’arreu del món, disposa del telescopi més gran de la demarcació de Girona, una cúpula automatitzada de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades calefactades per poder observar el cel a través de les imatges captades pel telescopi. En els sis primers mesos d’activitat de l’Observatori, l’equipament va rebre 4.500 visitants.

Albanyà, amb només 147 habitants, està situat en un entorn natural privilegiat de l’Alt Empordà. La contaminació lumínica és pràcticament inexistent en aquesta àrea, un fet inaudit al món occidental avui dia. La raó es troba tant en la ubicació com en els esforços que fa el consistori per protegir el medi ambient, amb una gran inversió per adequar l’enllumenat públic, per exemple.

Tant és així que la International Dark Association (IDA), una de les institucions de protecció del cel nocturn més importants del món, ha atorgat el seu segell a Albanyà per la qualitat del cel. El municipi gironí es converteix, d’aquesta manera, en el primer Parc Internacional del Cel Fosc de tot l’Estat espanyol.

Entre les activitats i serveis que ofereix l’Observatori als visitants, hi ha des de jornades científiques i cursos d’astrofotografia dirigits a científics i experts en aquesta matèria, fins a activitats dirigides al públic amant d’aquesta temàtica o al públic afeccionat: el bateig astronòmic, el bateig solar o, fins i tot, un forfait de temporada que permet l’accés a l’Observatori en diferents estacions de l’any i en esdeveniments astronòmics especials.