Consum imposa un 26% menys de sancions a les comarques gironines

La majoria de multes són per clàusules abusives

L'estadística de l'Agència Catalana del Consum mostra símptomes d'un canvi en l'actitud de les empreses amb l'atenció al client. L'ACC ha presentat aquest dilluns a Girona la memòria del 2017 a la demarcació amb algunes dades que apunten en aquesta línia.

El nombre d'expedients sancionadors que han acabat amb multa s'ha reduït un 26,2%. El 2016 van ser un total de 42 mentre que el 2017 han estat 31. A conseqüència d'això, també ha baixat l'import global de les sancions (de 358.619 euros a 229.306). La baixada en el nombre de multes imposades és una tendència general a nivell català. Segons revelen les dades de Consum, a tota Catalunya el descens ha estat del 21,63%. Això suposa que la caiguda és més acusada a la demarcació.

Pel què fa a les infraccions que acaben en sanció hi destaquen les clàusules i pràctiques abusives (un 46,89%), la negativa o la resistència a subministrar dades (32,2%) i les pràctiques comercials deslleials (12,59%).

Les denúncies presentades també han baixat. En aquest cas, un 4,06%. La directora de l'Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera, resta importància a aquesta dada ja que en valors absoluts és una reducció total de vuit casos. "Fa tres anys que estem estancats en la mateixa línia", ha valorat. Per conceptes, els béns de consum i productes suposen un 19,6% del total, seguits de la restauració i els allotjaments amb un 19%.

Més consultes, menys reclamacions

El nombre de consultes de Consum a la demarcació ha pujat un 3,66% el 2017 respecte l'any anterior. En valors absoluts, s'ha passat de 8.516 a 8.828. Aquest auge de les consultes no s'ha traduït, però, amb un increment de les reclamacions. De fet, el nombre total ha baixat un 9,29% (de 2.410 el 2016 a 2.186 el 2017).

La interpretació que fa d'aquests dades Ribera és que les empreses "estan actuant millor" en l'atenció al client. Per sectors, no hi ha cap canvi en la tendència habitual. Analitzant les dades de reclamacions, destaquen els serveis de telecomunicacions i internet (amb un 27,8% del total) i els subministraments d'aigua, gas i electricitat (23,7%). La resta es reparteixen amb béns de consum i productes (12,9%), transport (7,1%), serveis financers (5,2%), restauració i allotjament (2,4%) i altres serveis (20,9%).

Per empreses, es mantenen Endesa, Orange Espagne, Vodafone, Telefónica i Gas Natural com les que reben més reclamacions. Una situació que Ribera entén com a normal ja que són les que "tenen més contractes signats".

Mediacions i laudes no segueixen la tendència

Tot i això, hi ha un apartat on les dades no mostren aquesta "millor atenció al client" que ha subratllat Ribera. Mentre les mediacions han passat de 1.180 el 2016 a 1.034 el 2017 (un 12,37% menys), els laudes han passat de 137 a 195 en el mateix període. Això suposa un increment del 42,34%.

L'explicació de l'ACC és el descens de les reclamacions rebudes sumat a "l'increment del trasllat a altres organismes competents", segons ha destacat Ribera en roda de premsa. Tot i això, la responsable de Consum admet que preferien que "hi hagués més mediacions" per la possibilitat d'aconseguir un acord amistós.

Pel què fa a les actuacions inspectores, a les comarques gironines se n'han fet 1.095, un 12,92% del total català. Un 29,13% de les inspeccions s'han fet motivades per una denúncia, seguides de cerques de productes insegurs (24,29%).

Controlar casos d'apologia de trastorns alimentaris

Entre les línies de futur que l'ACC es marca per quan "hi hagi Govern", destaca una reforma de la llei de salut pública que els doni més poder davant webs que fan "apologia de l'anorèxia i la bulímia".

Ribera explica que actualment no poden actuar "en casos de particular a particular" i, per tant, no poden fer res en pàgines amb xats i guies que difonen continguts que van en aquesta línia. Les reformes, entén la directora, els haurien de permetre actuar en servidors i pàgines web on ara no tenen competències.

L'ACC seguirà també treballant amb "públics diana" com són els joves amb l'Escola de Consum i amb la gent gran. "Ens estem trobant casos on es venen llibres per valor de 10.000 euros a avis", ha ressaltat Ribera.

Un altre tema d'actualitat on Consum vol incidir és amb els canvis de tarifes que estan fent les companyies de telefonia. "Et diuen que si tu no dius res et canviaran la tarifa, i hauria de ser al revés", ha reblat Ribera. Una pràctica que les empreses sembla que "no tinguin gaire interès en canviar".