L'Exèrcit amaga el mostrador de l'Expojove per tapar els dibuixos del soldat armat

Malgrat tot el cas s'elevarà al Comitè Executiu i al Patronat

Els dibuixos on apareix un soldat armat ja no es veuen a l'estand que l'Exèrcit té a l'Expojove. Però això ho ha estat així durant tot el matí. A primera hora, el personal civil que atén els joves ha arraconat el mostrador on hi ha les imatges i al seu lloc hi ha posat una taula. Però poc després de les deu del matí, han tornat a treure'l a primera fila de l'expositor.

Un dels dibuixos –el que hi ha a la part dreta- ja estava totalment tapat des d'ahir. El cobria un anunci de l'APP de les forces armades i un foli amb informació de l'Exèrcit. Però l'altre no. De fet, el personal de l'expositor fins i tot ha desenganxat el paper que tapava la part del dibuix que s'hi va posar ahir per cobrir l'arma, i la icona es veia perfectament.

Des de l'estand, el personal civil es limitava a dir que, de moment, el mostrador es quedaria així fins a rebre instruccions del Ministeri de Defensa. Des de Fira de Girona s'ha optat per esperar fins a tenir la confirmació que l'Exèrcit havia rebut el burofax que se'ls va enviar ahir a primera hora de la tarda. Un escrit on se'ls exigia que retiressin les imatges "amb component bèl·lic" i se'ls advertia que, si no ho feien, s'exposaven a què se'ls clausurés l'estand.

Girat i arraconat

Al migdia, però, la situació ha canviat. El personal civil de l'Exèrcit, després de rebre directrius dels seus superiors, han girat el mostrador i l'han arraconat. D'aquesta manera, ja no s'hi pot veure cap dels dibuixos on apareix el soldat armat.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, entén que les forces armades, amb aquesta solució, han donat resposta al requeriment exprés que se'ls va enviar ahir. "Al llarg del matí hem observat diferents situacions, amb moments en què la imatge bèl·lica era completament visible; però ara el mostrador s'ha enretirat i ens confirmen que això quedarà així fins que acabi l'Expojove", ha dit Cunyat.

La directora, però, ja ha dit que fins a aquest dissabte –quan tancarà el certamen- estaran amatents perquè això es compleixi. Coralí Cunyat també ha avançat, però, que això no treu que el cas s'elevi tant al Comitè Executiu com al Patronat de la Fira, que s'ha de reunir en els propers dies i que serà aleshores quan avaluï si les forces armades han incomplert el codi ètic.

Nova protesta

Després que ahir la plataforma Girona Acull i la Coordinadora d'ONGs Solidàries es manifestessin contra la presència de l'Exèrcit al certamen, avui el certamen ha viscut una nova protesta. Al migdia, una quinzena de joves s'han concentrat davant l'estand, han penjat enganxines a una columna propera a l'expositor i han desplegat una pancarta, signada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), on s'hi llegeix: 'Fora les forces d'ocupació de l'Expojove'. A les enganxines, s'hi veu el dibuix d'una silueta llançant una arma en una paperera i hi ha les frases: 'Les armes no eduquen, les armes maten!'