Un informe de l'Ajuntament de Girona situa el nou Trueta a Domeny

El document destaca l'"excel·lent accessibilitat" de la zona

Pas endavant de l'Ajuntament de Girona perquè el nou hospital Josep Trueta es construeixi a la zona de Domeny. Aquest dijous s'ha presentat l'informe que conclou que aquest és un espai "idoni" per aixecar l'edifici. Per valorar les característiques de la proposta, els responsables de l'estudi han tingut en compte tres factors: La dimensió i les característiques de l'espai, la localització, i el cost d'oportunitat si no es fa al costat de l'hospital Santa Caterina de Salt, l'altra opció que es contempla.

Des d'Antares, la consultora encarregada de l'estudi, han destacat que Domeny reuneix uns requisits d'accessibilitat i estructuració de territori "molt bons". En aquest sentit, el director de l'estudi, Eduard Portella, assenyala que la ubicació és "excel·lent", ja que estaria a escassos 300 metres de la sortida de Girona Oest, de l'autopista AP-7. "Això indubtablement afavoreix a aquells pacients de fora de la ciutat o de la comarca", ha explicat Portella, que ha recordat que ara mateix suposen la meitat de tots els que ingressen al centre.

El nou emplaçament també permetria uns millors accessos per a proveïdors, ja que s'allunya de l'àrea urbana. Portella, però, ha posat en valor que Domeny encara està "relativament a prop" de la ciutat, fet que provoca un "impacte limitat" sobre la mobilitat de les prop de 4.000 persones que diàriament passen per l'hospital, entre malalts, familiars i professionals.

L'informe també veu com un punt "favorable" el fet que, si s'ubica a Domeny, mantindrà el desenvolupament urbà entre el sud i el nord de la ciutat. El director de l'informe explica que la nova Clínica Girona i els nous espais comercials es troben al sud. "Si el Trueta es fa a Domeny s'equilibra el creixement urbà i de serveis entre els dos pols de la ciutat", ha reblat.

Això sí, l'Ajuntament ha reconegut que si el projecte acaba tirant endavant caldrà que la Generalitat compri una parcel·la d'uns 13.000 metres quadrats, que és propietat privada. Des del consistori asseguren que "no els preocupa" que l'amo prefereixi vendre l'espai abans que s'hi faci l'hospital. "Tenim eines per aturar-ho si cal; ara el més important és fer passes endavant pel nou Trueta", ha destacat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Unir-lo al Santa Caterina no garanteix més especialització

Un dels aspectes que ha analitzat l'informe és el cost que suposaria no fer el nou centre al costat de l'hospital Santa Caterina de Salt, tal i com han reclamat des d'alguns sectors, entre els quals el president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana. L'estudi reconeix que aquesta opció provocaria un increment de les atencions, però deixa clar que no serien de "major complexitat". "Simplement creixeria l'activitat general", ha explicat Portella.

En aquest sentit, el director de l'estudi ha explicat que no pel fet de tenir un hospital més gran hi ha més especialitzacions. Portella ha recordat que hi ha hospitals com els de Sabadell o la fundació Puigvert que tenen menys llits que el Trueta, però en canvi són Centres de Serveis i Unitats de Referència (CESUR).

L'informe deixa clar que el fet de disposar o no d'un CESUR no depèn de l'envergadura del centre sinó de l'expertesa que pugui demostrar.

Un aspecte que també desmenteix l'estudi és el fet que un hospital més gran comporti més finançament. El text revela que el Trueta és ara mateix el 17è centre català en nombre de persones ateses, però el sisè en relació als diners que es destina per a cada pacient. En concret, rep 5.575,48 euros per cada alta hospitalària. Una xifra que només superen la Vall d'Hebron de Barcelona, el Clínic, l'hospital de Bellvitge, l'hospital del Mar i el Santa Pau.

"Un hospital de tots"

La presentació de l'estudi també ha servit perquè Madrenas reivindiqués que el Trueta és un "hospital de tots", no només dels ciutadans de Girona. "No volem que això representi una confrontació amb Salt, perquè nosaltres només treballem perquè el nou hospital sigui el més beneficiós per a tots els gironins", ha reblat.

La proposta de dur el nou Trueta a Domeny compta amb el suport de PSC, PP, ERC i CiU. Madrenas ha explicat que ara volen fer arribar als actors socials l'informe per tal que el coneguin de primera mà.