Una molècula a l'oli d'oliva verge extra pot d'eliminar cèl·lules mare tumorals

La recerca l'han realitzar investigadors de l'ICO i l'IDBGI

Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han descobert una molècula a l'oli d'oliva verge extra capaç d'eliminar de manera específica cèl·lules mare tumorals en cultius cel·lulars i tumors. La investigació s'ha provat amb èxit en animals de laboratori. El component en qüestió es coneix com oleòsits, una família de fotoquímics que són presents a l'oli tot i que en quantitats molt petites. El treball, que s'ha publicat a la revista científica 'Carcinogenesis', detalla que els oleòsits tenen la capacitat d'inhibir dues proteïnes clau per lluitar contra les cèl·lules mare tumorals (CMT) ja que ataquen simultàniament el metabolisme i l'epigenètica.
 
La denominada fracció minoritària de l'oli d'oliva (que representa un 2% del seu pes) té elements que podrien ser utilitzats per atacar les cèl·lules mare tumorals. Així ho revela una investigació de l'ICO i l'IDIBGI que ha descobert que els olèsits són capaços d'eliminar de manera potent i específica les cèl·lules mare tumorals.

L'estudi, liderat pel cap de Metabolisme i Càncer del Programa ProCure, Javier Ménendez, ressalta que aquests components poden inhibir dues proteïnes claus en el metabolisme (mTOR) i l'epigenètica (DNMT) de les cèl·lules mare tumorals.

Aquest mecanisme metaboloepigenètic dual capaç de promoure la pèrdua de les propietats funcionals que defineix a les cèl·lules mare tumorals. La inhibició afecta especialment la capacitat de reiniciar la formació de tumors en promoure la reactivació de programes epigenètics de diferenciació cel·lular.

Cinc anys de feina

Fa cinc anys que aquest grup de recerca de l'ICO i l'IDIBGI va posar en marxa el que es coneix com una aproximació metodològica multidisciplinària. Es tracta d'un punt de vista semblant al que fan servir les companyies farmacèutiques per desenvolupar un nou fàrmac oncològic.

En el cas de la recerca amb l'oli d'oliva verge extra, van començar cercant noves molècules amb activitat antitumoral en l'oli d'oliva. El primer pas va ser l'aïllament i la purificació de les molècules susceptibles de tenir aquestes propietats.

A partir d'aquí, es va fer un cribratge on se seleccionen compostos que poden penetrar en una cèl·lula i fer el que es coneix com a canvi fenotípic. Els investigadors detallen que el canvi analitzat va ser "la desaparició de característiques funcionals úniques a les CMT, com la seva capacitat per tolerar la presència de drogues oncològiques o de generar petits microtumors en suspensió".

Després d'aquesta primera fase de recerca, van provar els resultats amb animals al laboratori i van obtenir resultats positius. El líder de la investigació, Javier Ménendez, ressalta que "l''exposició de les CMT a determinats oleòsits durant unes poques hores va ser suficient per impedir completament la capacitat de les cèl·lules mare tumorals d’iniciar la formació de tumors en els animals de laboratori”.

La tercera fase s'ha fet amb col·laboració amb una empresa especialitzada en el disseny computacional de fàrmacs, Mind the Byte, que va fer la caracterització atòmica del mecanisme d'acció de les molècules que tenien activitat anti-CMT.

Els investigadors ja han registrat la patent internacional dels compostos i han començat el disseny noves molècules capaces de mimetitzar químicament l'activitat anti-CMT dels oleòsits.

La investigació de l'ICO i de l'IDIBGI ha rebut el quart premi internacional Luis Vañó d'Investigació Oleica. L'entrega es farà el proper 16 d'abril a Jaén.