L'Exèrcit participa a l'Expojove i penja dibuixos amb la silueta d'un soldat armat a l'estand

Coralí Cunyat demanarà que s'avaluí si incompleix el codi ètic

  • El polèmic dibuix a l'estand de l'Exèrcit. ACN
    El polèmic dibuix a l'estand de l'Exèrcit
    Fotos: ACN
  • L'estand de l'Exèrcit al saló Expojove, on hi ha personal civil atenent els joves. ACN
    L'estand de l'Exèrcit al saló Expojove, on hi ha personal civil atenent els joves
    Fotos: ACN

L'Exèrcit ha enviat personal civil al seu estand del saló Expojove, però ha penjat dibuixos on apareix la silueta d'un soldat armat als laterals del mostrador. Una d'elles està parcialment tapada per un cartell on s'anuncia una APP de les forces armades, però l'altra s'aprecia perfectament. A la resta de l'estand, l'Exèrcit hi ha penjat fotografies de soldats –en cap cas, armats- la majoria dels quals hi apareixen fent tasques de missió humanitària.

La directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha explicat que les fotografies que s'han pres de l'estand s'elevaran ara al Comitè Executiu i al Patronat perquè avaluïn si s'ha incomplert o no el codi ètic.

Cunyat també ha subratllat que, pel què fa a l'uniforme, les forces armades han complert la interlocutòria de mesures cautelars del jutjat. Per últim, la directora de la Fira demana que la protesta que s'ha convocat aquest migdia contra la presència de l'Exèrcit al certamen es faci de manera "pacífica".

Visites constants

L'estand de l'Exèrcit a l'Expojove se situa en un dels passadissos laterals del Palau de Fires. Al damunt, llueix el rètol 'Centros docentes militares de formación' i un cartell on s'hi llegeix 'Fuerzas armadas'. Aquest matí, quatre civils enviats pel Ministeri de Defensa s'encarregaven d'atendre els joves que s'hi apropen a demanar informació.

D'ençà que el saló ha obert les portes, l'estand de l'Exèrcit va rebent visites constants. De moment no s'hi donen tríptics o fulletons, però els qui atenen els joves els expliquen que treballar a les forces armades és "una feina estupenda" que té "moltes possibilitats" perquè dins l'Exèrcit no hi ha tan sols soldats sinó altres perfils professionals com ara "metges o informàtics".

A l'hora d'accedir a les forces armades, concreten que depenent dels estudis que es tinguin (ESO, Batxillerat o universitaris) es podrà optar a un grau o a un altre. "Per ser membre de la tropa només cal l'ESO, i a partir d'aquí es va pujant de rang", precisa el personal civil de l'estand, assenyalant un cartell explicatiu que ho ensenya.

A l'interior de l'estand, hi ha dos cartells on s'hi llegeixen les paraules 'Lideratge', 'Honradesa', 'Respecte' i 'Humilitat'. A les parets, s'hi han penjat sobretot fotografies de soldats en missió humanitària o d'altres imatges on hi apareixen efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Sí que hi ha, però, una imatge que pot portar controvèrsia per si xoca amb el codi ètic de la Fira. I és que als laterals del mostrador –pintat amb colors de camuflatge- hi apareixen dos dibuixos on es veu la silueta d'un soldat armat. Un d'ells està parcialment tapat per un cartell on s'anuncia una aplicació mòbil de les forces armades; però l'altre s'aprecia perfectament.

Al Comitè Executiu i al Patronat

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha explicat que aquest dibuix es podria considerar "una imatge bèl·lica". Però que valorar-ho, i actuar en conseqüència, correspondrà al Comitè Executiu i al Patronat de la Fira. "El que farem serà traslladar-los el que hem vist perquè decideixin s'hi ha complert amb les normes de participació, perquè aquests són els òrgans que ho valoren", ha precisat Cunyat. "Això es debatrà en una reunió del Patronat que hi ha prevista en els propers dies", hi ha afegit.

La directora també ha subratllat que l'Exèrcit ha complert amb allò que els manava la interlocutòria de mesures cautelars pel què fa a la indumentària. I és que els quatre civils que hi ha a l'estand –tres homes i una dona- van vestits amb roba de carrer.

"Venim d'anys anteriors en què el personal que assistia a l'Expojove eren militars amb uniforme, i avui el que tenim són civils; d'alguna manera, és el que Fira de Girona demanava al Ministeri per poder ser al certamen", ha dit Coralí Cunyat. Pel què fa a la decisió de Defensa de recórrer la interlocutòria, la directora ha avançat que des de Fira de Girona allò que faran serà esperar a veure què decideix el jutge.

Cunyat també ha demanat que la protesta que la plataforma Girona Acull i la Coordinadora d'ONGs Solidàries han convocat aquest migdia contra la presència de l'Exèrcit es faci de manera "pacífica". "Nosaltres considerem que tothom té dret a expressar la seva opinió; però jo només demano que la protesta es faci respectant els joves que venen a l'Expojove per descobrir quin futur escollir", ha dit.

Per últim, la directora ha precisat que el certamen de formació funciona "amb normalitat", més enllà del debat que ha generat la presència de les forces armades a la fira. Expojove, que aquest 2018 arriba a la tretzena edició, se celebrarà fins al dia 14 d'abril a Fira de Girona. Compta amb una setantena d'expositors repartits en 8.000 metres quadrats i també ha programat una quarantena de xerrades i tallers.