La 4rta Jornada de Teatre i Psicologia de Banyoles versarà sobre l'estigma social dels transtorns mentals

Escenaris Especials se celebra el 7 d’abril amb experts i professionals del teatre

Els trastorns mentals són una realitat cada cop més freqüent. Segons dades de la Generalitat, 1 de cada 4 catalans patirem un trastorn mental al llarg de la vida, una xifra significativa que s’emmarca dins de la tendència a l’alça d’aquests trastorns en l’àmbit mundial. Actualment, diverses iniciatives proposen parlar-ne obertament per lluitar contra el tabú, l’estigma social i el rebuig causat per la manca de coneixement sobre els trastorns mentals. Una d’aquestes propostes és la IV Jornada de Teatre i Psicologia, organitzada per l’entitat Escenaris Especials i el Col·legi de la Psicologia de Girona, que tindrà lloc el proper dissabte 7 d’abril a Banyoles.

En anteriors edicions, a la Jornada de Teatre i Psicologia ha tractat sobre “Teatre i discapacitat”, “Teatre i educació” i “Teatre i centres penitenciaris”. Aquest any, la IV Jornada de teatre i psicologia reflexiona sobre el teatre aplicat en l’àmbit de la salut mental. "El nostre propòsit amb aquesta jornada és establir lligams entre el teatre i les alteracions de tipus emocional, cognitiu i/o del comportament. Portem ponents que ens parlaran d’estratègies per potenciar una salut mental positiva i impulsar el teatre com a eina d’expressió emocional i prevenció d’algunes psicopatologies" explica la Clàudia Cedó, creadora d’Escenaris Especials.

La iniciativa coordinada per Cedó consisteix en fer teatre amb persones en risc d’exclusió social, algunes d’elles amb trastorn mental. "A les classes treballem a partir de les idees dels alumnes per oferir-los un espai d’expressivitat, el teatre els aporta eines que després fan servir en el seu dia a dia”. Segons Clàudia Cedó, encara hem de fer moltes passes en la normalització dels trastorns psicològics en l’imaginari social “Un diagnòstic d’esquizofrènia o psicosi va associat a desenes d’estigmes que se sumen a la càrrega de l’alteració que la persona ja arrossega. Crear i protagonitzar un espectacle de teatre a partir de les idees pròpies és una manera de potenciar l’autoestima d’aquestes persones, de donar-los veu i ajudar l’espectador a trencar estereotips.”

La IV Jornada de Teatre i Psicologia vol ser un espai de formació i debat on contextualitzar el concepte de psicopatologia i visualitzar algunes eines aportades des de l’art dramàtic que poden ser útils en contextos sanitaris. Durant tot el dia, els assistents escoltaran ponències de diferents professionals de l'àmbit de la salut, la psicologia i l’art dramàtic per reflexionar plegats sobre la força del teatre com a espai d'expressió personal i element de prevenció en contextos sanitaris.

La catedràtica en infermeria psicosocial Maria Teresa Lluch, l'actriu Anna Alarcón o els integrants de la Cia. Brots, de Pallapupas són algunes de les persones a càrrec de les diverses ponències que es podran escoltar. La psiquiatra Carme Mariscot i l'actriu Cristina Cervià parlaran de l’evolució del concepte de malaltia mental a través de la història de la psiquiatria i del seu reflex en les obres teatrals de les diferents èpoques. “Com reflecteix Shakespeare la bogeria en la seva obra? Té a veure amb el concepte que la seva societat tenia en aquell moment dels trastorns psiquiàtrics?” Són algunes de les qüestions en les quals es vol aprofundir. “Si les ficcions teatrals reflectissin la diversitat que existeix a la nostra societat, el teatre en sortiria més ric i el públic s’obriria de mires” afirma la dramaturga i directora Clàudia Cedó.

La jornada del 7 d’abril està adreçada a professionals i estudiants de l'àmbit de la salut, de l’educació i de l’art dramàtic, però també a tothom interessat en la temàtica. “Cada any tenim més inscrits que s’apunten empesos per la curiositat, que potser no es dediquen professionalment a la psicologia, però que volen ampliar el seu coneixement en matèries que són molt transversals”, comenta l’Anna del Barrio, organitzadora de la Jornada. L’objectiu és aconseguir que els assistents s’emportin un coneixement global de la malaltia mental i també que descobreixin o ampliïn el seu ventall de recursos de cara a les seves intervencions al món professional.

Sobre Escenaris Especials

Escenaris Especials neix l’any 2006, amb l’objectiu d’impartir cursos de teatre per a persones en risc d’exclusió social arreu de la província de Girona. Els alumnes són persones amb autisme, amb discapacitat, amb trastorn mental, adults en procés de deshabituació de tòxics o infants amb deficiències neuromotores. A teatre treballem la memòria, l’expressió de les emocions, les habilitats socials, l’autoestima o altres aspectes psicològics i educatius, a través d’exercicis d’art dramàtic.

Aquest maig estrenarem CINEMA a la Factoria de Banyoles, a la Sala la Planeta i al Teatre Lliure de Barcelona, un espectacle creat i protagonitzat pels alumnes d’Escenaris Especials. També presentarem als mateixos espais 9 curtmetratges escrits i interpretats per 120 persones en risc d’exclusió social.