La Fageda d'en Jordà s'estableix com un destí turístic de referència

Quan evoquem paisatges exòtics o paradisíacs sovint tenim tendència a lloar indrets que no formen part de la nostra convivència diària. Aquest exercici pot provocar que obviem espais que es troben molt més propers al que podem pressuposar, ubicacions extraordinàries que captiven a totes aquelles persones que s'atreveixen a entrar-hi en contacte. En el cas concret de Catalunya -zona que té tendència a absorbir un gran nombre de visites turístiques- trobem un gran nombre de paisatges captivadors; com és el cas de la Fageda d'en Jordà, espai que augmenta el seu nombre de visitants any rere any.

Aquesta zona es troba a la comarca de la Garrotxa, propera al municipi de Santa Pau. És coneguda popularment pels seus boscos de faigs i per la seva abundant vegetació. El passat volcànic de la zona ha configurat una orografia molt característica, un paisatge que ens recorda més a una construcció extreta del mític videojoc Tetris -gràcies a la cohesió harmònica entre la seva pomposa vegetació i el ric substrat eruptiu- que no pas a una creació natural. La Fageda d'en Jordà forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i es troba molt propera als cràters dels volcans extingits que van dibuixar la zona mil·lennis enrere, com és el cas del volcà del Croscat, que s'estén pels municipis adjacents. L'espai fins i tot ha inspirat obres de la nostra literatura, com és el cas del poema homònim escrit per Joan Maragall. La fageda és un tipus de bosc caducifoli, situació que la converteix en camaleònica i canviant en relació a l'època de l'any que la visitem. La zona també és coneguda per la presència de la cooperativa la Fageda, empresa encarregada de la confecció de diversos productes làctics que compta en plantilla amb un gran nombre de persones que presenten alguna discapacitat; un model inclusiu i de referència. 

Quan ens endinsem en el període primaveral, el volum de persones augmenta exponencialment, situació que ha provocat que s'hagin d'aplicar mesures restrictives per a minvar els efectes sobre la natura. Els principals problemes originats guarden relació amb la mobilitat, situació agreujada per la massificació i la manca d'aparcament. La preocupació ecològica en relació a l'entorn i la seva preservació és una situació que es repeteix any rere any, i el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Ajuntament de Santa Pau treballen de manera conjunta per a intentar potenciar la seva preservació. El total de visitants que es van acostar a l'entorn van superar els 2.500, xifra que preocupa a les autoritats locals per la seva grandària.

Més enllà de la seva importància turística cal remarcar també la inspiració cultural que desperta; més enllà del poema de Joan Maragall, obra que ha estat citada anteriorment, trobem altres creacions que s'hi relacionen de manera directa: Entre els anys 2015 i 2016, el fotògraf olotí Pep Sau va realitzar una sèrie de fotografies de la regió. Segons l'autor, es tracta d'un reportatge fotogràfic que "ressegueix el dia a dia d'en Joan, un pintor que, a causa de la crisi i de problemes familiars, va decidir ara fa 9 anys viure en una cova situada als límits de la Fageda d'en Jordà". Aquesta mostra es podrà visitar del 09/03/2018 al 04/05/2018 a la Casa de la Cultura de Girona. Aquest recull d'imatges ja ha estat exposat a diversos espais culturals, com ara al Museu de la Garrotxa, situació que ens explicita que la Fageda d'en Jordà es troba en plena ebullició i que la seva incidència es manté inalterable amb el pas del temps. Un espai que segueix captivant a persones de totes les edats i amb una projecció ascendent pel que fa al seu volum de visitants.