La Diputació de Girona pagarà part del futur Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

El cost total del projecte és de 6 MEUR

El futur museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, cada cop més a prop de ser una realitat. El juliol passat l'alcalde de la població, Carles Motas, anunciava que premien l'accelerador per tirar endavant el projecte, amb un cost d'uns 6 MEUR, i que després ja buscarien la complicitat d'altres administracions i mecenes privats per concretar la inversió. Aquest dimecres, la Diputació de Girona ha anunciat que formarà part del projecte i hi aportarà finançament.

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, l'alcalde i la baronessa Thyssen han mantingut una reunió de treball durant la qual també han acordat que la corporació formi part del Patronat que gestionarà el museu. De moment, però, encara no hi ha concreció sobre quina aportació farà cadascun dels implicats. També a l'espera que hi hagi nou Govern i la Generalitat de Catalunya s'hi impliqui, un desig que ja havien expressat els anteriors consellers de Cultura.

"En els propers mesos ja farem la signatura del conveni entre les diferents administracions i persones que hi intervinguin i explicarem quines aportacions hi haurà", ha concretat Pere Vila. El president de la Diputació ha afirmat que no podien desmarcar-se d'un projecte cultural de primer nivell per al conjunt de les comarques gironines. "Després d'anys de vicissituds, ara es pot encarar aquest projecte que tant ens il·lusiona", ha explicat.

La idea de construir un museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols fa anys que camina i ha patit variacions. L'any 2010, l'ajuntament d'aleshores i el propietari de l'antiga fàbrica surera de Can Serra van signar un conveni de permuta a través del qual l'amo cedia l'edifici i el consistori li compensava amb diversos terrenys municipals.

L'actual equip de govern va enterrar aquesta idea i va apostar perquè el futur Thyssen s'ubiqui al monestir, on ja hi ha l'Espai Thyssen que acull les exposicions temporals a l'estiu. "És l'edifici més noble de la ciutat", ha subratllat Motas que ha afirmat que el museu sempre ha estat "un somni" que ara es converteix en realitat.

Motas manté el calendari anunciat el juliol passat. Ara, han acabat les prospeccions arqueològiques a la zona i aviat tindran l'informe tècnic que també servirà perquè l'equip redactor del projecte executiu perfili com s'han de tirar endavant les obres. L'alcalde ha detallat que estan acabant d'enllestir el plec de clàusules i esperen tenir l'equip redactor abans de l'estiu.

A partir d'aquí, l'inici d'obres serà el segon semestre del 2019 i tindran un termini d'execució d'un any. Així, mantenen que el nou museu Thyssen pugui obrir portes el 2020. El projecte preveu aixecar un edifici de nova construcció i enllaçar-lo amb la primera planta del monestir. També integrarà a l'espai els jardins, adquirits l'any passat per l'ajuntament de Sant Feliu per 740.000 euros. Segons Motas, això voldrà dir que el projecte global acabarà tenint un cost global d'uns 7 MEUR, comptant també la urbanització de l'entorn.

Connectat amb els altres museus

Carmen Cervera ha celebrat que, finalment, el museu Thyssen de Sant Feliu acabi essent una realitat i que serveixi per lluir el fons d'art català dels segles XIX i XX, uns quadres que fins ara té "guardats" i que ha cedit a l'ajuntament de forma gratuïta durant 20 anys. "Són els millors quadres de pintura catalana que hi ha al món", ha ressaltat la baronessa que també ha detallat que a Sant Feliu hi haurà exposicions temporals per a les quals col·laboraran amb els altres museus Thyssen (Madrid, Málaga i Andorra) i també amb altres fons d'art.

La col·lecció compta amb peces "cabdals" de la pintura catalana, com 'La catedral dels pobres' de Joaquim Mir, 'Interior a l'aire lliure' de Ramon Casas o 'Port de Barcelona' d'Eliseu Meifrén. També hi ha quadres de la col·lecció Santiago Rusiñol, Urgell, Ramon Martí Alsina o Josep Amat, entre altres.

A més, la baronessa també creu que l'equipament serà un èxit per a les comarques gironines perquè entrarà en diàleg amb altres apostes culturals tan importants com els museus Dalí.